2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Az örökbefogadáskor a gyermek érdeke az első

Az örökbefogadásról szóló törvény érdemben nem módosult, változatlanul a házaspárok fogadhatnak örökbe elsődlegesen gyermeket. Ha nincs ilyen országszerte, megadják a lehetőséget az örökbefogadás gyakorlására az egyedülállóknak. A szociális ügyekért felelős államtitkár lapunkkal azt közölte, tavaly több mint hétszer annyi házaspár várt örökbefogadásra, mint egyedülálló, így indokolt volt ennek rögzítése a törvénymódosításkor. A balliberális sajtó közben azzal támadja a kormányt, hogy így az egyedülállók mellett „gyakorlatilag kizárja” az élettársi kapcsolatban élőket a gyermekek örökbefogadásából.

  • Az örökbefogadáskor a gyermek érdeke az első

– A törvény nem módosult, mivel eddig is az örökbefogadásra váró gyermek szempontja volt az első – nyilatkozta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp ­Attila elmondta, a jogszabályok, beleértve a büntető törvénykönyvet, eddig is úgy rendelkeztek, hogy a gyámhivatalnak a házasságban élők által történő örökbefogadást kell engedélyeznie. – Ami most történt, az pusztán a minisztériumi rendelet végrehajtásának rögzítése. Eszerint örökbefogadás esetén a gyermek megyéjében keresnek házasságban élő örökbefogadót. Ha ez nincsen, akkor országszerte keresnek ilyen örökbefogadót. Ha pedig az egész országban nem találtak ilyet, akkor visszamennek az adott megyébe egyedülállót keresni, ennek sikertelensége esetén pedig az egész országra kiterjesztik a keresést. A rendelet kapcsán nincs változás abban, hogy az eljárás során a házasságban élők örökbefogadását preferálja, illetve engedélyezi elsőként a gyámhivatal – nyomatékosította az államtitkár, aki arra is felhívta a figyelmet – amit az alaptörvény is rögzít –, hogy minden gyermeknek joga van apa és anya mellett felnőnie. Fülöp Attila lapunk kérdésére elmondta, hogy 2019-ben összesen 1052 gyermek talált új otthonra, míg az örökbefogadásra 2824 házaspár és 362 egyedülálló várt tavaly. – Az örökbefogadásra várók 53 százaléka három év alatti gyermeknek szeretné vállalni a felnevelését, és nyolcévesnél idősebb gyermeket csak egy százalék fogadna örökbe. Ehhez képest az örökbe fogadható gyermekek kevesebb mint húsz százaléka három év alatti – közölte az államtitkár, aki azt is hozzátette: az örökbefogadás egyszerre hatósági, azaz hivatalos adminisztrációs folyamat, viszont a másik oldalon az időátfutási folyamat attól is függ, hogy az örökbefogadó milyen korú gyermeknek a felnevelését tudja vállalni.

 
Az örökbefogadásra várók 53 százaléka három év alatti gyermeket fogadna a családjába Fotó: 123RF
 

Mint ismert, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken véglegesítette az örökbefogadásról szóló törvényt, amely szerint elsősorban a házasságban élők fogadhatnak örökbe elsőként a gyámhivatal engedélyével. Az egyedülálló általi örökbefogadás csak akkor lehetséges, ha nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadó házaspár jelentkező, és mindez a gyermek érdekében. Csak az fogadhat örökbe, aki 25. életévét betöltötte, cselekvőképes személy, és aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. A három év feletti gyermekeknél az eddigi 45 év helyett 50 év lehet a maximum korkülönbség a gyermek és az örökbefogadó szülő között, amelynek célja az idősebb gyermekek örökbefogadásának elősegítése. Ha házaspár fogad örökbe, akkor az előírt korkülönbségnek csak a házaspár egyik tagja esetében kell fennállnia.

A balliberális sajtó attól volt hangos, hogy az élettársi viszony is egyedülállónak számít. Szerintük nem normális, hogy a gyermeknek elsődlegesen házaspárokat keresnek, és csak ennek sikertelen kísérlete után az egyedülállókat. A HVG egyenesen azt állította, hogy a módosítás „gyakorlatilag kizárja” az élettársakat és az egyedülállókat, akiket a jogszabály egyáltalán nem említ. Az LMBTQ-lobbit erőltető Momentum és a Háttér Társaság pedig azt kifogásolta, hogy a módosítás nem a meleg párok érdekét helyezi előtérbe.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!