2020. július 2.,
csütörtök, Ottó napja

Az időseknél gyorsabb lehet az állapotromlás

2020. április 10., péntek 09:44

Az operatív törzs péntek reggeli sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a koronavírussal fertőzött betegek száma 1190-re nőtt Magyarországon, és 11-en vesztették életüket a járványban. Hangsúlyozta: a megbetegedések növekvő száma miatt nem lehet lazítani a korlátozó intézkedéseken, a vírus örökítőanyagát kimutatni képes laborvizsgálatokból is többet végeztek, összesen eddig 30 ezret.

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy a Pesti úti idősotthonban 151 fertőzöttet regisztráltak a gondozottak és az idősek körében, s 126 pozitív tesztet mutató főt szállítottak el a Korányi kórházba, mivel ez volt a legbiztosabb lépés amit megtehettek. Hozzátette: további járványügyi intézkedéseket tesznek további fertőzéses esetek megjelenése esetén, s a többi lakót pedig egyebek mellett rendszeres hőmérőzéssel monitoringozzák.

Az otthon dolgozóinak különböző témákra – például a fertőtlenítőszerek helyes használatára – is kitérő képzést tartanak. A Rózsa utcai intézményben, amelynek néhány lakóját szintén a koronavírussal diagnosztizálták, szintén megkezdődtek az ellenőrzések.

Talán az egyik legfontosabb változás a csütörtöki naphoz képest, hogy megjelent tegnap a kormánynak az a rendelete, amely a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szól. Ez a kormány ma 00:00 órától lépett hatályba, és jelentősen átformálja a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat – mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője. Az első és legfontosabb, hogy a kijárási korlátozás időtartama automatikusan meghosszabbodik, és a kormány hetente fogja vizsgálni a meghosszabbított feltételeit az operatív törzs jelentése alapján.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, amint meggyógyultak, menjenek vissza dolgozni, mert nagy szükség van a munkájukra.

Lakatos Tibor azt mondta, a húsvéti hétvégén fokozott rendőri ellenőrzésekre kell számítani, és ha valaki nem alapos indokkal hagyta el az otthonát, annak szankciókra kell számítania. Elmondta azt is,

a dohányboltok sem maradhatnak nyitva 15 óra után, mert csoportképző helyekké váltak.

A tisztifőorvos azt mondta, még mindig a fertőzöttek számának növekedési időszakában vagyunk, nemcsak az idősotthonok lakói miatt, így fokozott fegyelmezettségre van szükség.

Továbbra sincs fertőzött a börtönök lakói között – idézte fel a rendőr ezredes.

HírTV - Magyar Nemzet