2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Belföld

Müller Cecília: A valaha volt legnagyobb oltási kampány zajlik az egész világban

  • Müller Cecília: A valaha volt legnagyobb oltási kampány zajlik az egész világban

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 346 089 fő, közülük 2 530 147 fő már a második oltását is megkapta. 493 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 792 879 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 792 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 583 802 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 180 285 főre csökkent. 3282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 379-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 4,9 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt. A  regisztrált 16-18 évesek  szerdáig foglalhatnak időpontot az oltásra, amely e hét csütörtök és jövő hét kedd között lesz Pfizer-vakcinával. A 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat tudnak jelenleg interneten foglalni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek.

 

Müller Cecília a javuló járványügyi adatok dacára arra hívta fel a figyelmet: látnunk kell azt, hogy még mindig ápolnak kórházainkban súlyos, szövődményes betegeket és lélegeztetőgépre 379-en szorulnak rá. Náluk a betegség szövődményekkel zajlik, súlyos állapotban vannak.

Éppen azért, hogy ezt az állapotot a továbbiakban megelőzzük, elkerüljük, az oltások beadását kiterjed körben kell alkalmazni. Szerencsére erre minden lehetőségünk megvan – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Bizton állíthatjuk, hogy Magyarországon csak az egyéneken múlik az, hogy élnek-e a védőoltás felvételének a lehetőségével.

Ma 200 ezer Szputnyik 2-es vakcina érkezett, ez az utolsó szállítmány. Hazánk 2 millió adagot szerzett be. Müller Cecília köszönetet mondott az Orosz Föderációnak, mivel a tőlük beszerzett vakcinával lehetővé vált Magyarországon egymillió ember biztonságának, védettségének -tulajdonképpeni - megvásárlása.

Aki szeretne még Szputnyik vakcinával oltakozni, az tud időpontot foglalni, amennyiben előzetesen érvényesen regisztrált. Ez a vakcina már csak korlátozott számban áll rendelkezésre, mert szerződés szerint az összes adagot leszállították mára.

A 18 éven felülieknek van még lehetőségük a Sinopharm és az AstraZeneca oltóanyagnak a felvételére.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy nagyon büszke a fiataljainkra és köszöni az aktivitásukat, amit az elmúlt időszakban kifejtettek. Köszönetet mondott a szüleiknek is, akik nyilván biztatták gyermekeiket a vakcina felvételére. Abból a 200 ezer főből, akik a 16-18 éves korosztályba esnek, 84 ezren regisztráltak érvényesen a megadott időpontig. Ők már az időpontfoglalást el tudják végezni.

Ők azok a korosztály, akik szeretnének a szabadságukkal élni és ezt meg is tették. A regisztrált 16-18 évesek 80%-a már időpontot is foglalt - mondta Müller.

 - Látszik a fiatalos lendület, ők nem spekulálnak, hanem ők tesznek azért, hogy védettek legyenek. Ezzel magukat és a szabadságukat is lehetővé teszik, valamint a környezetük védelmét is.

Müller Cecília hozzátett: ugyanakkor vannak a korosztályban olyanok, akik kicsit későn ébredtek és a péntekig kapott regisztrációs lehetőséget elmulasztották, ugyanakkor szombaton vagy vasárnap regisztráltak. Ők mintegy 6 ezren vannak, ezért az a döntés született, hogy számukra is lehetővé teszik az időpontfoglalást. Ők a mai napon fognak SMS-t kapni és szerdáig tudnak időpontot foglalni. Csütörtöktől megkezdődik a védőoltások beadása. Időpontot az eeszt.gov.hu -n tudnak foglalni.

A valaha volt legnagyobb oltási kampány zajlik az egész világban - emlékeztetett a  tisztifőorvos. A nemzetközi adatok szerint 174 országban 1,29 milliárd adagot beadtak már különféle védőoltásokból. A legnagyobb eddigi arány 20,8 millió adag volt egy nap alatt.

- Mindenki felismerte azt a vitathatatlan tényt, hogy kizárólag védőoltással tudunk véget vetni a járványnak és szabadulni ebből a fogságból.

Magyarországon a teljes lakosság 44%-a megkapta legalább az első adagját, az Európai Unió igyekszik felzárkózni, ott egyelőre 30%-os ez az arány.

Nagyon fontos, hogy a második adagokat is felvegyük, mert így tehető teljesség a védettség. Egyedül a Janssen vakcinánál lehetséges még, hogy egy adag is elég legyen a teljes védettséghez.

Mindeközben a háziorvosi rendelőkben is zajlik az oltások beadása: Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákat fognak kapni a héten.

 

Ismételten regisztrálásra buzdította mindazokat, akik még nem tették meg, mert mint fogalmazott Müller Cecília: az egyéni védettség rendkívül fontos, ami nyilvánvalóan generál majd egy közösségi védelmet is, azonban a saját védelmünk biztosítása mindenkor nagyon fontos. 

A védőoltások beadásának köszönhetően napról napra nő az esélyünk arra, hogy visszakapjuk a rendes mindennapjainkat.Több mint egy éve küzdünk a pandémiával, ezért szükségünk van a töltekezésre, olyan élményekkel, amelyek testileg és lelkileg is felemelnek minket ebből a helyzetből, amikor a pandémia mellé tavaszi fáradtság is társul.

Müller Cecília felelős hírfogyasztásra buzdított, mivel sok téves hír kering a médiában.

Kéri: ne befolyásolják ezek a hírek a gondolkodásunkat és mindenki tájékozódjon hiteles forrásból. Szánjanak időt a kikapcsolódásra, szeretteikre, táplálkozzanak rendesen és aludják ki magukat. A testmozgás és a relaxáció ajánlott ebben az időszakban. Fontos, hogy azok a hormonok is termelődjenek, amik a fizikai aktivitás közben termelődnek a szervezetünkben és segítenek majd a sok felgyülemlett feszültséget feldolgozni.

Sokan kérdezik, hogy a betegségen átesve, a tünetek fennmaradásával hova fordulhatnak.

- A post covid ambulanciák listáját hamarosan közzétesszük - ígérte  Müller Cecília.

Tünet lehet például légzési nehézség, szívritmus zavar, feszültség, ízületi fájdalmak, bágyadtság - a legkülönbözőbb tüneteket produkálhatja a post-COVID szindróma.

Müller Cecília azt ajánlja, hogy a post covid tünetekkel senki ne kínlódjon feleslegesen, hanem vizsgáltassák ki magukat. Elkészült egy olyan protokoll különböző szakmai grémiumok segítségével Magyarországon, ami alapján a kivizsgálás meg tud történni. Ezek a lehetőségek mind a felnőttek, mind a gyermekek számára elérhetőek.

 

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Márki-Zay: tudomásul veszem, ha kiderül, hogy Korányiék hazudtak

Márki-Zay: tudomásul veszem, ha kiderül, hogy Korányiék hazudtak

„Nincs ebben semmi, felőlem simán lehet emögött a Soros. Ez nem az én dolgom, hanem az Action for Democracy-é (A4D)” – jelentette ki Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke a Mandiner azon kérdésére, miként értékeli, hogy kiderült: szinte teljes egészében Soros Györgytől származnak a baloldal kampányára külföldről érkezett milliárdok.
Márki-Zay Péter hátrébb lépne Magyar Péter javára

Márki-Zay Péter hátrébb lépne Magyar Péter javára

Mindenki Magyarországa Néppárt elnökségének kell döntenie arról, hogy Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje, Magyar Péter felkerülhet-e a párt listavezetői helyére az európai parlamenti választásokon. Erről Márki-Zay Péter pártelnök beszélt a Klubrádióban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Bayer vlog - A III. világháború küszöbén

Bayer vlog - A III. világháború küszöbén

Macron elnök bejelentette, hogy igenis szükség van arra, hogy NATO-csapatok harcoljanak Ukrajnában az oroszok ellen. Azt is közölte Macron elnök úr, hogy igenis lesznek francia csapatok Ukrajnában, hiszen ő az elnök és azt majd ő fogja eldönteni, miképpen azt is közölte, hogy Franciaországnak is vannak atomfegyverei, úgyhogy jó lesz vigyázni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!