2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Az operaház dolgozóinak sztrájkja miatt csúszott az előadás

Sztrájkkal tiltakozott az operaház dolgozóinak egy része a kollektív szerződés hiánya miatt. Szombat este így fél órával később kezdődött Verdi: Stiffelio című operája. Ókovács Szilveszter szerint folyamatosan egyeztetnek a szakszervezetekkel, és éppen a kollektív szerződés alapján emelkedett a dolgozók jövedelme az elmúlt két évben.

A nézők többségét váratlanul érte, hogy sztrájk miatt fél órával később kezdődött Verdi: Stiffelio című operájának előadása az operaházban. Többségük az épületben a tájékoztató táblákról értesült a zenekar és az énekkar tagjainak döntéséről.

A munkabeszüntetést a dolgozók egy részét tömörítő Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete hirdette meg. Ezért a művészek közül csak néhány készültek az előadásra. A dolgozók a kollektív szerződés megkötését és az elvégezett munka után járó juttatások mértékének emelését követelik.

– Az lenne a lényege a kollektív szerződésnek, hogy a spilpénz hosszú távon is megmaradjon, és ne olyan legyen, mint a kutya vacsorája, addig van, ameddig, az alapító erre forrást biztosít, ami jelentős jövedelemcsökkentés eredményez – mondta az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. – Nem beszélve arról, egyéb szociális juttatásokról, amíg nincs megállapodás, veszélyben látszanak – közölte Bárány Balázs.

Az operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter szerint éppen a kollektív szerződés alapján van lehetőség arra, hogy a közszférában elrendelt bérstop ellenére egyéb juttatásokkal segítsék a dolgozókat, ezeket előadáshoz kötött juttatásokként kapják az érintettek, amelyet továbbra is garantál az operaház vezetése.

– Ha többet próbált és kevesebbet volt színpadon, akkor ez a spilpénz kevesebb, ők maguk állapították meg, egy embernél nagyon nagy átlagban ez bruttó százezer forintot jelenthet – mondta el Ókovács Szilveszter. – Ezt ekhózva tudják fölvenni. Nem kevésről van szó, de ha az operaház megkapja azt a 2,5 milliárd forintot, ami az Erkel Színház működtetése miatt szükséges, akkor ez a pénzösszeg is belefoglaltatik – tette hozzá a főigazgató.

A terveknek megfelelően az előadások után járó pénzösszegeket már ősszel megkapják a dolgozók.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!