2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait tartják

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait rendezik meg ma: Alsórajkon polgármestert, Nagykőrösön és Oroszlányban egyéni választókerületi képviselőt választanak. A most megválasztandó polgármesterek és képviselők mandátuma 2024 őszéig szól.

  • Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait tartják

Az Országgyűlés a közelmúltban döntött arról, hogy a következő általános önkormányzati választásokig nem lehet helyi önkormányzati és nemzetiségi választást tartani.

A jogszabályváltozás miatt azok az időközi önkormányzati választások még megtarthatók, amelyeknek a kampányidőszaka a törvény hatályba lépését, május 26-át megelőzően már tartott, a többi elmarad. Így a ciklus utolsó időközi választásait most vasárnap rendezik meg.

Az alaptörvény előírja, hogy az európai parlamenti (EP-) választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat, így 2024-ben június 9-én lesz az EP-választás és az önkormányzati választás is. A hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek mandátuma pedig 2024. október 1-jéig tart.

A Zala vármegyei Alsórajkon azért írtak ki voksolást, mert az eddigi polgármester, a független Neuhold-Marton Nóra Ibolya április 17-ei hatállyal lemondott tisztségéről. A posztért két független jelölt indul, a választói névjegyékben 270-en szerepelnek.

A Pest vármegyei Nagykőrös 4. számú egyéni választókerületének képviselője, Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) április közepén elhunyt. Az időközi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje és két független jelölt indul, a választói névjegyzékben mintegy 2500-an vannak.

A Komárom-Esztergom vármegyei Oroszlány 3. számú egyéni választókerületének képviselője, Hermann Istvánné (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület) április 18-án elhunyt. A szavazásra jogosult mintegy 1700 helybéli négy jelölt közül választhat: a posztért indul a Megoldás Mozgalom, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje és egy független jelölt.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Ma a Veszprém vármegyei Nyárád és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszakeszi roma nemzetiségi választói települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna, de ezek a választások - mivel nem volt meg a szükséges számú jelölt - elmaradnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - A magyar szurkolók előtt le a kalappal + videó

Radar - A magyar szurkolók előtt le a kalappal + videó

Fontos mérkőzés várt a magyar labdarúgó-válogatottra szerdán. A csapat második Európa-bajnoki összecsapásán a házigazda Németország volt az ellenfél. A Svájctól elszenvedett vereség után pedig a pontszerzés reményében léptek pályára. Több ezer drukker utazott Stuttgartba, hogy a helyszínről szorítson a csapatnak és szintén ezrek gyűltek össze a Szabadság téri szurkolói zónában.
Radar - Forró napok + videó

Radar - Forró napok + videó

Ez a hét a 2024-es év eddigi legforróbb hete. Érdemes odafigyelni az egészségünkre ilyenkor, hiszen a meleg sokkolhatja a szervezetünket. Mindenki érintett, persze nem egyformán. De mit is kell tennünk és mit nem szabad ebben a forróságban?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Folytatódik a kánikula

Folytatódik a kánikula

Szombaton 28-36 Celsius-fok várható, majd vasárnapra némileg csökken a meleg, és elszórtan záporok-zivatarok jelenhetnek meg, a legmelegebb órákban 27-33 fok valószínű.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!