2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Az offshore cég kiszállt, Rogán társai vették át, nem tudni, hol a pénz

2017. június 12., hétfő 17:23, frissítve: hétfő 19:04

Kiszállt az offshore-hátterű tulajdonos a Hunguardból, tulajdonrészét Rogán Antal feltalálótársai vették át – tudta meg a Hír TV. A Hunguard százmilliókat kaszált a közműcégek számlázási rendszerének auditálásán, ugyanis több mint két évig csak ez a társaság állíthatott ki tanúsítványokat.

A Népszabadság írta meg elsőként, hogy Rogán Antal Csík Balázzsal és Lengyel Csabával közösen jegyez egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt. Rogán feltalálótársaihoz köthető a Hunguard nevű cég is. Ez az a vállalkozás, amely egy törvénymódosításnak köszönhetően sokáig egyedüliként végezhette a közműszolgáltatók informatikai rendszerének vizsgálatát.

„Teljesen felesleges egy ilyen külső, piócaszerű céget ráengedni ezekre a társaságokra, miközben a dolgozóiknak alacsony a fizetésük, miközben veszteségben vannak az önkormányzati közszolgáltatók” – így jellemezte a megbízást Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

A kötelező vizsgálatok utáni évben a cég rekordnyereséget ért el, a tulajdonosok 253 millió forint osztalékot vettek fel. Azt viszont nem tudni, hogy a pénz nagy része pontosan kihez került, mivel a társaságba egy offshore cég is beszállt, többségi tulajdonosként.

A nemzetbiztonsági bizottság is próbálta kideríteni, ki állhat a cég mögött. Az Alkotmányvédelmi Hivataltól március végén tájékoztatást is kaptak az ügyben. A bizottság fideszes tagja, Németh Szilárd mégis azt állítja, nem sokat tud az ügyről.

„Nem tudom, nagy valószínűséggel, hogyha ez a cég bármilyen kapcsolatba került közpénzekkel való hozzájutással, akkor meg kell, hogy feleljen a közpénzfelhasználási jogszabályoknak” – vélekedett a Fidesz alelnöke.

A szocialista Tóth Bertalannak a belügyminiszter sem árulta el, kik a Hunguard valódi tulajdonosai. A botrány kirobbanása után pár héttel azonban eltűnt az offshore-hátterű vállalkozás a cégből. A Hír TV információi szerint a Máltára bejegyzett vállalkozás kiszállt, ma már csak Rogán feltalálótársai, köztük Csík Balázs a tulajdonosok.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a Hír TV-től tudta meg, hogy az offshore-cég kiszállt a Hunguardból. „Én azt tudtam, fogalmazzunk így, hogy a bizottságot arról tájékoztatták, hogy a formálisan azoknak a jogszabályoknak, amik ma az auditáláshoz szükségesek, azoknak megfelel, hiszen van tényleges tulajdonosi nyilatkozat, tehát, hogy ki áll az offshore-háttér mögött. Ezzel kapcsolatosan van egy ténylegességi tulajdonosi nyilatkozat, amit az Alkotmányvédelmi Hivatal erről tájékoztatott minket, azt nem, hogy ki áll, hiszen ez nem feladatuk. De hogy ennek megfelel, azt tudtuk, de hogy azóta teljesen megszűnt az offshore háttér, erről nem volt tudomásunk” – mondta.

A Hunguardnak, ahogy a kormány által most kifogásolt Welt 2000 Kft.-nek is folyamatos megbízást biztosított az állam. A kötelező első audit után ugyanis a cég évről évre visszajárt a közműszolgáltatókhoz ellenőrizni, jellemzően az eredeti megbízási díj 15-20 százalékáért.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a két ügyet mégsem lehet egy napon említeni. „Lehet, hogy arra fogunk jutni, hogy majd a Hunguardot is meg kell vásárolni, hogyha elengedhetetlenül szükséges a munkája. A Welt 2000-nél az volt a helyzet, hogy az tulajdonképpen egy állami feladat volt és nem piaci feladat. A Welt 2000 üzemeltette a 12 ezer milliárdnyi EU-s forrás lehívását, regisztrálását és támogatási rendszerét, ami nem piaci, hanem állami feladat” – fejtette ki.

Kerestük a Hunguardot is, de nem reagáltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!