2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Az MTA-t érintő törvénymódosítás ellen tiltakoztak

2019. július 2., kedd 19:39

131 igennel, 53 nemmel és 3 tartózkodás mellett fogadta el az országgyűlés azt a törvény-módosítást, amelynek értelmében az MTA Kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A kormány szándékai szerint ez a lépés Magyarország versenyképességét növeli és hatékonyabb működést tesz lehetővé. A törvénymódosítás ellen több ellenzéki képviselő és civilek is tiltakoztak. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma tüntetést szervezett az intézmény épületénél.

Napirend előtti felszólalásaikban tiltakoztak az MTA kutatóintézetét érintő törvénymódosítás ellen az ellenzéki képviselők. A Jobbik szerint az Országgyűlés hosszú távon határozza meg a magyar tudomány továbbfejlődését.

"Nagyon komoly párhuzamosságok vélhetők felfedezni az 1945 után kiépülő egypárti kommunista diktatúra módszertana és a 2010 után kiépülő egypárti fideszes autokrácia mindenfajta tudományellenes tevékenysége között" -mondta a Jobbik képviselője, Brenner Koloman.

Az MSZP úgy vélte, hogy a kormánypártok tönkreverik a színvonalasan működő MTA kutatóintézeti rendszerét.

"Számos alkalommal érveltem és érveltünk társaimmal együtt, hogy ez a kutatás és az oktatás szabadságának csorbítása, ezt önök nem hiszik, de legalábbis nem mondják" - jelentette ki Hiller István.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszában a 2006-os szabad demokrata minisztert idézte. Cseresnyés Péter hangsúlyozta: a kormány célja, hogy segítse a tudós társadalmat.

Cseresnyés Péter, az ITM parlamenti államtitkára szerint

"A kormányzatnak természetesen a legfontosabb az, hogy a magyar tudományos élet tagjai, a kutatók és az intézmények, kutatóintézetek, egyetemek, MTA minél nagyobb haszonnal tudja segíteni a magyar társadalmat, a magyar gazdaságot, amit egyébként el is vár a társadalom ettől a rétegtől." 

A Párbeszédes politikusa, Tordai Bence szerint a kormány fél a tudománytól és az oktatástól, ezért akarja ellehetetleníteni a tudományos akadémiát.

A félelem nagyon nem vezet jóra. Az egyik Bibó István, aki azt mondta, hogy egy jó demokrata nem fél, a másik pedig Yoda mester a csillagok háborújából, aki azt mondta, hogy a félelem átvezet a sötét oldalra.

Az EMMI parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosításoknak köszönhetően sokkal több pénz jut majd az oktatásra és a kutatásra.

Oly mértékben valós az ön állítása, természetesen idézőjelben, hogy csupán csak bő 600 milliárd forinttal fordítunk többet köznevelésre és oktatásra, mint az ön szövetségei által utolsónak beterjesztett költségvetésben javasoltak. Ön szerint az korlátozza a tudományos élet szabadságát, hogy jövőre 32 milliárddal többet lehet kutatásra és tudományos tevékenységre fordítani?" - mondta Rétvári Bence.

Az országgyűlés végül 131 igennel, 53 nemmel és 3 tartózkodás mellett fogadta el a törvénymódosítást, melynek értelmében az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A kormány szándékai szerint ez a lépés Magyarország versenyképességét növeli és hatékonyabb működést tesz lehetővé. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma demonstrációt és megemlékezést szervezett a Magyar Tudományos Akadémia székházánál. Az eseményen pár százan vettek részt.

HírTV