2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Az MSZP nem vállal felelősséget a külföldi tiltott kampányfinanszírozás kapcsán + videó

Közigazgatási pert indított és azonnali jogvédelmet kért az MSZP, az Állami Számvevőszék által tiltott pártfinanszírozásért kirótt bírság miatt. A párt szerint politikai megrendelésre készült az elmarasztaló jelentés. A HírTV által megkérdezett alkotmányjogász szerint, ha a bíróság az Állami Számvevőszéknek ad igazat, akár végrehajtás is indulhat az MSZP ellen, ha nem fizet.

  • Az MSZP nem vállal felelősséget a külföldi tiltott kampányfinanszírozás kapcsán + videó

A baloldal dollármilliókat tapsolt el a kampányban – ez derül ki az Állami Számvevőszék februárban nyilvánosságra hozott részjelentéséből. Később az is napvilágot látott, hogy az Action for Democracy és egy svájci bejegyzésű alapítvány által Magyarországra utalt pénzek legnagyobb része Soros György adománya volt.

Önmagában az hogy a pártok a kampányhoz igénybe vették egy jogi személynek az egyébként vagyoni előnnyel járó támogatását és segítségét, tulajdonképpen ez önmagában ez a tiltott pártfinanszírozás ez egy ténykérdés – mondta Kathi Attila, az Állami Számvevőszék kommunikációs és protokoll főosztályvezetője.

Az ÁSZ azt is megállapította, hogy Márki-Zay Péter szervezete olyan eszközöket és eseményeket finanszírozott, amiből vagyoni előnye származott a baloldali pártoknak. Ezért a szervezet összesen 261 millió forintra büntette meg az összefogásban résztvevő politikai alakulatokat.

Az MSZP most úgy döntött közigazgatási pert indít és azonnali jogvédelmet kért. A párt azt állítja: nem fogadott el tiltott támogatást, ezért semmilyen büntetés kiszabása szerintük nem indokolt.

Ha viszont a bíróság jogosnak találja ÁSZ megállapításait, akkor viszont nem lesz kibúvó és fizetniük kell

– erről már a HírTV által megkérdezett alkotmányjogász beszélt.

Kettős a büntetés a három évtizedes gyakorlat alapján, hiszen az adott jogsértő összeget be kell fizetni, ha nem akkor ezt adók módjára behajtja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a másik része, hogy a költségvetésből ezzel az összeggel megegyező tételt nem kapnak meg a soron következő kampányidőszakban, illetve éves távlatban – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász rámutatott: a büntetés összege még így is kisebb, mint a külföldről kapott pénz.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!