2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Belföld

Az MSZP és az Együtt nem foglalkozik Gyurcsány víziójával

Gyurcsány Ferenc pártuniót sürget a baloldalon. A Demokratikus Koalíció elnöke a Népszabadságban közölt cikkében azt írta: a jelenlegi választási rendszerben a baloldali pártok együttes létre vannak ítélve, máskülönben eltűnnek a politikai palettáról. A volt miniszterelnök bírálta az önkormányzati felkészülés alatt bukdácsoló tárgyalásokat és a kompromisszumra való képtelenséget. Azt írta: Magyarország nem csak jobb kormányt, de jobb ellenzéket is érdemel. Az MSZP és az Együtt–PM vezetői egyelőre nem foglalkoznak Gyurcsány kiáltványával.

A 2014-es parlamenti választásokra megkötött Bajnai–Mesterházy-paktumból először még kihagyott Gyurcsány Ferenc az önzésben és a személyi ambíciókban látta tavaly október 23-án a széles körű baloldali összefogás gátját. „Összefogást hirdetni, de nem tenni, ez nem elég! Nem beszélni kell az összefogásról, hanem meg kell teremteni a feltételeit” – mondta a DK-elnök a baloldali nagygyűlésen. A Gyurcsány Ferenc által kierőszakolt megmozduláson a DK-s szimpatizánsok alig hagyták szóhoz jutni az MSZP akkori elnökét.

Mesterházy Attila még az esemény vége előtt el is hagyta a rendezvényt. Ennek ellenére az áprilisi, majd pedig a májusi európai parlamenti választásokra összeborult az MSZP, a DK, az Együtt–PM és a Liberálisok Pártja. A vereségek sora azonban a most októberi önkormányzati megmérettetésre is kikényszerítette közöttük az összefogást, de már Fodor Gáborék nélkül. Gyurcsány Ferencnek azonban ez sem elég. Egy kiáltvánnyal felérő írást jelentetett meg a Népszabadságban.

Ebben Gyurcsány már nemcsak a baloldali kis pártok alkalmi összefogását tartja időszerűnek, hanem 2018-ra egy egységes demokrata párt létrehozásáról vizionál. Publicisztikájában a DK elnöke azzal érvel, hogy az ellenzéki pártok megosztottak, ötlettelenek és gyengék, ami politikai halálukhoz vezethet. Az MSZP egykori pártelnök-miniszterelnöke nevek említése nélkül arra tesz javaslatot: hozzanak létre pártuniót a tagok részleges önállóságának meghagyásával, közös elnökséggel, vagy még lazább együttműködést állandó pártközi egyeztetéssel.

„Szó nincs arról, hogy a Demokratikus Koalíció vagy Gyurcsány Ferenc azt mondaná, hogy így kell csinálni…” A DK alelnöke időszerűnek tartja Gyurcsány felvetését egy új baloldali párt létrehozásáról. „Mindannyian jól látjuk azokat a nehézségeket, amelyek előttünk állnak, de azt gondoljuk, hogy ez a felvetés egy törvényszerűségnek a kimondása. Azt gondoljuk, hogy ebben a választási rendszerben törvényszerűség egy ilyenfajta pártnak a létrehozása és megteremtése” – véli Niedermüller Péter.

„Azt gondolom, hogy a baloldal, az ellenzék megújításában Gyurcsány Ferencnek a DK-val kell foglalkoznia…” Időszerűtlen kérdéseket feszeget Gyurcsány Ferenc, reagált a DK-elnök írására az Együtt–PM ügyvezető társelnöke. „Egy dolog biztos: ha Gyurcsány Ferenc őszintén akarna szövetséget kötni, ami szerintem továbbra is időszerűtlen és ebben nem tudunk partnerek lenni, akkor kereste volna az alkalmat, hogy elmondja nekem előzetesen, hogy mit gondol, átküldte volna a cikkét. Én a Népszabadságban olvastam, hogy ő erről mit gondol. Nem értek vele egyet, nem szövetségről kell beszélni, bármilyen is lesz a választási rendszer, az Együtt–PM arról kíván beszélni, hogy milyen programot kínál a választóknak” – mondta Szigetvári Viktor.

„Most végeztem még a megbeszéléseimmel, most még megyek egy utolsóra, majd este elolvasom az újságot, nem volt ma érkezésem még…” Tóbiás József, az MSZP elnöke szerda délután azt állította, hogy még nem hallott a Gyurcsány-írásról. Először időt kért a reagáláshoz, de végül helyette a párt szóvivője nyilatkozott: „Mi úgy látjuk, hogy szervezeti és hatalmi kérdésekkel egyelőre felesleges foglalkozni, a politika tartalmát kell tudni jól összeállítani, és ha ez sikerül, akkor biztos vagyok benne, hogy a baloldalnak a támogatottsága növekedni fog, ez a kulcsa a dolognak” – közölte Budai Bernadett.

Gyurcsány Ferenc arra is felszólította a baloldalt, hogy ne alibizzenek, hanem szervezzenek ellenállást és tüntetéseket a jobboldal polgármestereivel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Naposan indul a jövő hét

Naposan indul a jövő hét

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre van kilátás, ám a délnyugati, nyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródhatnak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!