2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Belföld

Ahol már nem mérvadó Gyurcsány szava

Az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc szava ma már nem mérvadó. A szocialista párt elnökségi tagja nem kommentálta a volt miniszterelnök véleményét a határon túli magyarok állampolgárságáról. Gyurcsány szerint hiba volt, hogy az MSZP nyolc év elteltével bocsánatot kért a 2004-es népszavazást megelőző negatív kampányért.

Az MSZP és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kettős állampolgárság ellen kampányolt a 2004-es népszavazás előtt. A referendum az alacsony részvétel miatt eredménytelen lett. „A mi magyarságunk próbája nem kérdéses. A tisztességünk ítélőbíróját nem Orbán Viktornak hívják, de még csak nem is Duray Miklósnak” – mondta 2004 novemberében a volt miniszterelnök.

A szocialista pártnak ma már fontosak a határon túli magyarok szavazatai, az MSZP elnöksége a hónap közepén Kolozsváron tartott kihelyezett ülést. Mesterházy Attila, aki a népszavazási kampány idején a párt elnökségi tagja volt, bocsánatot kért. „A szocialista párt komoly hibát követett el, amikor 2004. december 5-én egy rossz politikai kérdésre nagyon rossz és káros politikai választ adott” – mondta Kolozsvárott az MSZP jelenlegi elnöke.

Gyurcsány Ferenc nem gyakorol önkritikát. „Az a személy, aki betelepül Magyarországra, megkapja a magyar állampolgárságot. Az állampolgárság az állampolgár és az államalkotó polgárok állama között létrejött viszony, amely jogok és kötelezettségek együttese, amelyet akkor lehet teljesíteni, hogy ha valaki saját államával folyamatos, életvitelszerű ott élésből következő kapcsolatot tart fent” – jelentette ki pénteken a közrádióban a bukott kormányfő.

Az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc véleménye ma már nem mérvadó. „Mi nem foglalkozunk más pártok véleményével, hanem tudomásul vesszük őket.” A bocsánatkérés határozott, kidolgozott elnökségi álláspont volt – mondta szombaton Szanyi Tibor. Az MSZP elnökségi tagja szerint Gyurcsánynak köze volt a szocialista párthoz, de a jelenlegi MSZP már nem az, mint a korábbi.

2010-ben, a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásakor Szanyi Tibor – Gyurcsány Ferenccel együtt – nemmel szavazott.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Megdöbbentő adatok: ekkora az oltatlanok aránya a hazai kórházakban

A szakértők egyetértenek abban, hogy nagyon kevés az esélye annak, hogy 3. oltás után súlyos lefolyású legyen a fertőzés. 2021. november 29.

Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése. 2021. november 29.

Lázár János: Budapest hagyjon levegőt az országnak!

Lázár János országgyűlési képviselő, a tram-train kormánybiztosa Palkovics László innovációs miniszteren keresztül üzent. 2021. november 29.

Legfrisebb híreink

Édesanyja halálát hazudta a csaló

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!