2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Az izraeli Beresit lesz a világ legkisebb űrhajója

Péntek hajnalban felbocsátották az első izraeli Hold-szondát a floridai rakétakilövő központból. A Beresit nevű, legénység nélküli kis jármű újdonsága, hogy ez lesz az első magán űreszköz a Holdon, ami egyben a legkisebb űrhajó címet is elnyerte.

  • Az izraeli Beresit lesz a világ legkisebb űrhajója

A túlnyomórészt magánvállalkozásban készült, négy lábú, mosógép nagyságú szonda a tervek szerint április 11-én landol a Hold egyik legnagyobb tengerénél, miután legalább hatszor megkerülte a Földet.

A felbocsátás után 34 perccel az űrszonda Föld körüli pályára állt, és alig félórával később már elkezdte küldeni az adatokat és sikeresen kibontotta leszálló lábait - közölte az izraeli magánvállalkozás, amely az állami repülőgépgyárral együtt építette meg a Hold-szondát.

Bár ez egy nagyszerű érzés Izraelnek, ez ugyanakkor egy hatalmas lépés az izraeli technológia számára is. Néhány órával ezelőtt azt mondtam, hogy Izrael állam növekvő globális hatalommá vált, emelkedünk, emelkedünk és most feljutunk a Holdra. Megmutatja, hogy mi mire vagyunk képesek. Izrael a nagyhatalmak után, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után a negyedik ország, amely űreszközzel a Holdon landol– nyilatkozta Benjamin Netanjahu.

A majdnem hatmázsányi, másfél méter magas miniűrhajó csak két-három napig fog a Hold felszínén működni. A fedélzetén lévő műszerek mérni fogják a bolygó mágneses mezejét, felvételeket készítenek a leszállás helyéről.

Mindemellett a Beresit kitűz a Holdon egy izraeli zászlót, és egy kapszulában az égitesten hagy digitális lemezeket, rajta izraeli szimbólumokkal, dalokkal, gyermekrajzokkal, a Bibliával és egy holokauszttúlélő visszaemlékezéseivel a jövendő nemzedékek számára. Az űrszonda építése mintegy 100 millió dollárba került. A költséget elsősorban magánadományozók

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.
Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!