2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Belföld

Az igazságügyi bizottság elé viszik a Migration Aid párttá alakulásának ügyét

Az igazságügyi bizottság elé viszi a menekülteket segítő Migration Aid párttá alakulásának ügyét a Fidesz. A kormánypárt törvénymódosításokat is elképzelhetőnek tart azért, hogy megelőzzék a bevándorlási adó megfizetésének elkerülését. A kormány azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a Stop Soros törvénycsomag egyik eleméről az Európai Unió Bírósága dönthet, miután egy magyar bíró azt ellentétesnek találta az uniós irányelvekkel.

  • Az igazságügyi bizottság elé viszik a Migration Aid párttá alakulásának ügyét

Egy Szerbián át érkező, kurd nemzetiségű szír kért a tranzitzónában menedékjogot még júliusban. Az új, a Stop Soros csomag részeként bevezetett szigorítás értelmében azonban kérelmét a magyar hatóságok automatikusan elutasították, mivel biztonságos országon át érkezett és elrendelték a férfi kitoloncolását. A Helsinki Bizottság azonban bíróságon támadta meg a döntést, a bíró pedig úgy ítélte meg, a magyar menedékjogi törvény szigorítása uniós irányelvet sérthet, ezért a pert felfüggesztette és az Európai Unió Bíróságához fordult.

A kormány felháborítónak tartja a bírói felvetést. „Mi úgy gondoljuk, hogy az új menedékjogi szabályok összhangban állnak az európai normákkal, és hogy valójában ez az eljárás és jól láthatóan az Európai Bizottság és a brüsszeli intézmények ellentartása nem szól másról, mint a politikai nyomásgyakorlásról. Nyitottak vagyunk az ezzel összefüggő jogi vitákra” – nyilatkozta Orbán Balázs, államtitkár.

Nem fogadják el a kormánypártok azt sem, hogy a menekülteket segítő Migration Aid nevű szervezet párttá alakulva kerülné el a bevándorlási adó megfizetését. A civilszervezet lépése hamarosan az Országgyűlés igazságügyi bizottságában kerülhet napirendre.

„Az igazságügyi bizottsági napirendre vételnek és az ügy kivizsgálásának az a célja, hogy egy adóelkerülő, migránspárti Soros-pártnak az ügyét vizsgáljuk meg. Nézzük meg, hogy morálisan, erkölcsileg és jogszabályilag mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a bevándorlási különadó kikerülését a magyar határkerítés megerősítését kijátszó és vállaltan a magyar törvények megkerülését akaró civilszervezet ne tudjon párttá alakulni” – fejtette ki Czunyiné Bertalan Judit, fideszes országgyűlési képviselő.

A Fidesz az igazságügyi bizottságtól törvénymódosító javaslatot is vár a hasonló esetek megelőzésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

„Miután kidühöngte magát, talán ön is érezte, ezzel jócskán túllőtt a célon” - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. A visszavonult politikus felhívta Borisz Filatov figyelmét arra, hogy polgármesterként szavainak súlya van, amiért felelősséget kell vállalni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!