2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Az igazságügyi bizottság elé viszik a Migration Aid párttá alakulásának ügyét

Hír TV

2018. szeptember 4., kedd 19:45, frissítve: kedd 19:45

Az igazságügyi bizottság elé viszi a menekülteket segítő Migration Aid párttá alakulásának ügyét a Fidesz. A kormánypárt törvénymódosításokat is elképzelhetőnek tart azért, hogy megelőzzék a bevándorlási adó megfizetésének elkerülését. A kormány azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a Stop Soros törvénycsomag egyik eleméről az Európai Unió Bírósága dönthet, miután egy magyar bíró azt ellentétesnek találta az uniós irányelvekkel.

Egy Szerbián át érkező, kurd nemzetiségű szír kért a tranzitzónában menedékjogot még júliusban. Az új, a Stop Soros csomag részeként bevezetett szigorítás értelmében azonban kérelmét a magyar hatóságok automatikusan elutasították, mivel biztonságos országon át érkezett és elrendelték a férfi kitoloncolását. A Helsinki Bizottság azonban bíróságon támadta meg a döntést, a bíró pedig úgy ítélte meg, a magyar menedékjogi törvény szigorítása uniós irányelvet sérthet, ezért a pert felfüggesztette és az Európai Unió Bíróságához fordult.

A kormány felháborítónak tartja a bírói felvetést. „Mi úgy gondoljuk, hogy az új menedékjogi szabályok összhangban állnak az európai normákkal, és hogy valójában ez az eljárás és jól láthatóan az Európai Bizottság és a brüsszeli intézmények ellentartása nem szól másról, mint a politikai nyomásgyakorlásról. Nyitottak vagyunk az ezzel összefüggő jogi vitákra” – nyilatkozta Orbán Balázs, államtitkár.

Nem fogadják el a kormánypártok azt sem, hogy a menekülteket segítő Migration Aid nevű szervezet párttá alakulva kerülné el a bevándorlási adó megfizetését. A civilszervezet lépése hamarosan az Országgyűlés igazságügyi bizottságában kerülhet napirendre.

„Az igazságügyi bizottsági napirendre vételnek és az ügy kivizsgálásának az a célja, hogy egy adóelkerülő, migránspárti Soros-pártnak az ügyét vizsgáljuk meg. Nézzük meg, hogy morálisan, erkölcsileg és jogszabályilag mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a bevándorlási különadó kikerülését a magyar határkerítés megerősítését kijátszó és vállaltan a magyar törvények megkerülését akaró civilszervezet ne tudjon párttá alakulni” – fejtette ki Czunyiné Bertalan Judit, fideszes országgyűlési képviselő.

A Fidesz az igazságügyi bizottságtól törvénymódosító javaslatot is vár a hasonló esetek megelőzésére.