2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Belföld

Az EU bíróságán nyert csatát a Semmelweis Egyetem

Merkely Béla szerint a tanács az uniós választások után léphet.

  • Az EU bíróságán nyert csatát a Semmelweis Egyetem

Több egyetem mellett a Semmelweis Egyetem keresetét is befogadta az Európai Unió bírósága, miután az intézmények az EU Tanácsához fordultak, mert a szervezet függesztette fel három magyarországi operatív program 55 százalékának kifizetését, és megtiltotta a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályai miatt az uniós intézményekkel való szerződéskötést is.

A történtek kapcsán Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy fogalmazott: –Furcsa, hogy miközben az egyetem alapítványi működtetésére hivatkozva zártak ki a programból, Európában legalább az egyetemek ötven0 százaléka alapítványi. Az egyetem rektora a Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy a Semmelweis Egyetem beperelte az Európai Unió Tanácsát.

„A tanács érdemi védekezés helyett inkább azt vitatta, hogy egyáltalán jogunk van-e őt perelni. Erre két hete jött vissza a végzés, hogy a tanács kifogásait elutasították, és befogadták a perünket” – tudatta Merkely, hozzátéve, az Európai Unió Tanácsát pedig felszólították, hogy valami elfogadható indokkal támassza alá, hogy mi az oka a kizárásuknak. 

„Nálunk a kuratóriumban egyetlen politikus sincs, viszont van benne világhírű professzor a Mayo Klinikáról, rektor, Kelet-Közép-Európa legnagyobb gyógyszergyárának vezetője, dékán és kórházi főigazgató. Egyikük sem politikus, és ránk ugyanúgy érvényes volt ez a döntés, amin sokat veszítettünk: számos EU-projektben vagyunk érintettek, és több mint tízmillió eurós támogatáshoz nem jutottunk hozzá. Kint jártam az Európai Parlamentben, valamennyi képviselőjének elküldtem az érveimet” – fogalmazott a rektor. Mint mondta, amikor néhány hallgatóval kiutaztak, akkor

 az uniós szakemberek már azt mondták: a Semmelweis Egyetemmel semmi gond, de ennek ellenére a finanszírozás nem érkezett meg.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!