2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Az étkeztetés rovására megy a forráshiány a kórházakban

Hír TV

2018. április 18., szerda 13:30

Sok helyen a szűkös keretek miatt a betegellátásba forgatják be az étkeztetési költségeket.

Több kórházban is a betegellátásba forgatják be az étkeztetési költségeket a szűkös keretek miatt, ezért találkozhatunk olykor horrorisztikus fotókkal a kórházi ételekről. A Hír TV Online-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő forrás arról beszélt, a rendszer csak azoknál a kórházaknál működik, amelyeknek saját konyhájuk van, nem a közétkeztetésből kapják az ételt. „Ugye a rendszer úgy működne, hogy egy beteg étkeztetésére jut napi – most mondok valamit – 500 forint, és az ellátására pedig 3000. Ehelyett azt mondják, hogy itt van X millió forint az egész hónapra mindennel együtt. Aztán ha az átlagosnál például több beteg van, akkor nyilván kevesebb jut egy fő étkeztetésére, és nyilván az étel is olyan lesz” – mondta a történésekre rálátó informátorunk.

 
Ebéd a Nyírő Gyula Kórházban.
Olvasói fotó
 

Azon kórházak esetében, amelyek a közétkeztetésből kapják az ételt, máshogy működik a matek: „itt ugye nem csak a kórházi étkeztetésre kell gondolni, az óvodákban, iskolákban is így megy.” Forrásunk szerint az egyes szolgáltatók itt kétfelé bontják a költségeket: egyfelől a nyersanyag árára, másrészt pedig a saját egyéb költségeikre (a többi között például rezsire, szállításra). Mivel előbbin nemigen lehet spórolni, ezért a pályázatokban az egyéb költségekkel „játszadozva” próbálnak előnyhöz jutni, és megnyerni egy-egy tendert. Igen ám, de a tényleges egyéb költségek valójában nem változnak, így forrásunk szerint annak érdekében, hogy ezekből kevesebbet lehessen beírni a pályázati anyagba, a cégek túlárazzák a nyersanyagokat.

 
Nyíregyháza, Jósa András Oktatókórház
Facebook
 

„Általában 150-160 százalékos áron szerzik be a nyersanyagokat, így le tudják csökkenteni papíron az egyéb kiadásokat. Végül pedig a túlárazás egy részét a beszerző visszakapja, általában 30-40 százalékért működnek ezek” – vázolta forrásunk.

 
Budapest, Szent Imre kórház
Facebook
 

Az ügyben megkerestük a Nyírő Gyula Kórházat is, ahol az egyik fentebb beszúrt fénykép készült. Azt kértük, erősítsék meg, hogy a fotó az intézményben készült. Emellett arra is szerettünk volna választ kapni, hogy miért kaptak ilyen ételt a betegek, és mennyit szánnak naponta egy páciens étkeztetésére. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Napi 550 forint a norma

Egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta. Az egyik egészségügyi szakszervezet alelnöke azt mondja: ritka, hogy ennyi pénzből jól főzzenek.

„Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

A Szent Imre-kórház korábbi főigazgatója, aki ma már a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, azt mondja, hogy a kórházaknak ki kell pótolniuk az étkezésre szánt pénzt.

„A probléma az, hogy a kórházak nagy részében nincs saját konyha, szolgáltatótól vásárolják az étkezést, ami azt jelenti, hogy még rárakódik egy bizonyos összeg, ennek megfelelően bőven 1000 forint fölött fizetnek a napi egy főre jutó étkezésért a magyar kórházak” – nyilatkozta László Imre egészségügyi szakpolitikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!