Napi 550 forint jut fejenként kórházi kosztra
Hír TV
2018. február 13., kedd 21:55, frissítve: kedd 22:55
A kórházi tea és az ennivaló gyakran kevés a betegeknek.
„Hozunk neki egy kis süteményt, egy kis üdítőt, egy kis ilyet-olyat, de nem is kívánja, mivel nem mozog, tehát sokat pihen, nincs olyan nagy étvágya” – mondja az egyik hozzátartozó.
Más viszont a betegágyon is szívesen enne. Nemcsak többet, de jobbat is.
– Ételt hozol?
– Igen, hát nem a legjobb!
– Az mit jelent, mi a tapasztalat?
– Hát nagypapám nem nagyon van oda érte, tegnap is paprikás krumplit kapott, de mondta, hogy olyan, mintha három-négy napos lenne – nyilatkozta Gyökeres Csilla.
Az egyik szolnoki klinikán néhány napja a kórházi vacsora egy szelet kenyér és két kockasajt volt. A leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát. Igaz, ebből létezik akár ünnepi kiadás is.
Az egyik budapesti kórház konyháján büszkék a kosztra. A főigazgató inkább arra emlékeztet: árthat is, ha a hozzátartozók kipótolják a menüt.
„A speciális étrendet azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja. Ha azt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, az a beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös” – fogalmazott Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója.
Akár a speciális, akár a hagyományos étrendről van szó, egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta. Az egyik egészségügyi szakszervezet alelnöke azt mondja: ritka, hogy ennyi pénzből jól főzzenek.
„Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.
A Szent Imre-kórház korábbi főigazgatója, aki ma már a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, azt mondja, hogy a kórházaknak ki kell pótolniuk az étkezésre szánt pénzt.
„A probléma az, hogy a kórházak nagy részében nincs saját konyha, szolgáltatótól vásárolják az étkezést, ami azt jelenti, hogy még rárakódik egy bizonyos összeg, ennek megfelelően bőven 1000 forint fölött fizetnek a napi egy főre jutó étkezésért a magyar kórházak” – nyilatkozta László Imre egészségügyi szakpolitikus.
A kórházak amúgy is szűkös költségvetésében nincs külön forrás az étkezésre.