2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

Az ételek még mindig sósak, halat pedig alig esznek a diákok

Több zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáru és vadhús a menzák étlapján szeptembertől. Az elmúlt években javult az iskolai-óvodai közétkeztetés minősége, de az ételek még mindig sósak, halat pedig alig esznek a diákok.

Kevesebb só, cukor, több zöldség, gyümölcs, üdítő helyett pedig víz. Ez az ebéd már megfelel az új tanévtől hatályos menzarendeletnek. „A legfontosabb és az egészséges táplálkozásba illeszthető élelmiszerekből megmondjuk, hogy egy vagy többszöri napi étkezés során mennyit kell adni a különböző korcsoportok részére a különböző ellátási formáknál, ez az egyik fontos dolog. A másik, hogy a sóbevitel vonatkozásában egyfajta ütemterv alapján írjuk elő azt, hogyan valósítható az meg, hogy hatéves időtartam alatt az Egészségügyi Világszervezet által megadott felnőttekre, illetve gyerekekre vonatkozó határértékre lecsökkenjen a napi sóbevitel” – mondta Bíró Krisztina, az Egészségügyi Államtitkárság egészségpolitikai főosztályának osztályvezetője.

Az általános iskolák felében naponta legalább egyszer kapnak nyers gyümölcsöt vagy zöldséget a diákok, és a teljes kiőrlésű pékáru is megjelent a menzákon – derül ki az Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből. „Halétel. Igen, megjelent, átlagosan tíz naponként egyszer, de az iskolák 70 százalékában még mindig egyszer sem. Tehát a közétkeztetési rendeletnek az a célja, hogy ne önkéntesen történjen az egészséges közétkeztetés biztosítása, hanem minden egyes gyerek, aki bölcsődébe, óvodába vagy iskolába jár, kapja meg az egészséges testi és mentális fejlődéséhez szükséges közétkeztetést” – mondta Marton Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-főorvosa.


A mintaétlapok elkészültek, az egészségesebb iskolai étkezésért nem kell többet fizetniük a szülőknek, mert a konyhák főként szezonális termékeket használnak majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Magyarország csodálatos példát mutat, mert kiáll mindazért, ami fontos, csodálatos szövetséges, ihletet ad az amerikaiaknak - mondta a CPAC Foundation elnöke csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!