2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Az energiaital-gyártó egyelőre kivár

Egyelőre nincs hivatalos álláspontja a legnagyobb magyar energiaital-gyártónak a népegészségügyi termékdíj kiterjesztéséről. A kormány a törvénymódosítással a kiskapukat zárná be, a gyártók egy része ugyanis a receptúra megváltoztatásával bújt ki eddig az adófizetés alól.

Németországból rendelte az energiaital-gyártó cég azt a gépsort, amellyel műanyag palackokat is lehet töltetni. Az új technológiát 27 kamion szállítja a Miskolc közelében található Szikszóra. Üzembe helyezésével a termelés megháromszorozható. „Száz százalékban magyar tulajdonú cégről van szó, jelenleg 30 országban vagyunk jelen, illetve folyamatosan bővül még a piac” – mondta a Hír TV-nek Török Annamária, junior brand manager.

A parlament az energiaitalokra is kivetette tavaly a köznyelvben csak chipsadóként emlegetett népegészségügyi termékdíjat. Az adófizetés alól a gyártók egy része a receptúra megváltoztatásával próbált kibújni. A serkentőanyagként használt taurint a koffeinadag emelésével helyettesítették. A kormány 2013-tól bezárná a kiskaput.

„Az energiaitalokat bevontuk a népegészségügyi adó első körébe, és azt láttuk, hogy az összetevők módosításával kimászott ez alól több termelő. Egyetlenegy multinacionális vállalat fizet tulajdonképpen korrektül adót az ő terméke után, úgyhogy a szabályozással megyünk utána ennek a problémának, tehát szeretnénk jelezni, hogy ennek a túlzott fogyasztása egészségügyileg nem jó” – mondta korábban Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

A törvénymódosítási javaslatról a magyar energiaital-gyártónak egyelőre nincs hivatalos álláspontja. „Mi beruházunk ebben az elmaradott kistérségben, és ezeket a beruházásainkat folytatjuk, bízunk benne, hogy ehhez támogatásokat kapunk és nem pedig elriasztanak bennünket” – mondta Tarsoly Elemér projektmenedzser. Az új gyártósor kétmilliárd forintba kerül, amit részben uniós támogatásból finanszíroz a cég.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!