2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Az ellenzék szerint Trump el akarja sikálni az orosz kapcsolatot

Washingtonban és New Yorkban is tüntettek az ideglenes igazságügyi miniszter kinevezése ellen. A résztvevők az igazságszolgáltatást függetlenségét féltik, és attól tartanak, hogy az amerikai elnök meg akarja akadályozni azt a vizsgálatot, amely az orosz befolyás szálait vizsgálja a 2016-os elnökválasztási kampányban.

  • Az ellenzék szerint Trump el akarja sikálni az orosz kapcsolatot

Senki nem áll a törvények felett - skandálják a tüntetők a Washingtonban a Fehér Ház előtt. Óriási betűkből raktak ki jelmondatot, amellyel az orosz kapcsolatokat vizsgáló Robert Mueller megmentésére szólítanak fel. A résztvevők attól tartanak, hogy az amerikai elnök az igazságügyi miniszter menesztésével az különleges ügyész vezette nyomozást akarja megakadályozni vagy megszüntetni.

Azt szeretnénk, hogy az elnök és az ún. igazságügyi miniszter is tudja, hogy a Fehér házat és az igazságügyi minisztériumot bűncselekmény helyszínének tartjuk, amelyet sárga szalaggal le kellene zárni–mondja Jamie Raskin, Maryland demokrata képviselője. 

A Trump ellenes tüntetők vonultak a Time Square-re is, New Yorkban. Ők is a kormányzói hatalomtól független igazságszolgáltatást érzik veszélyben.

Azért vagyok itt, hogy tiltakozzak Matt Whitaker igazságügyi miniszteri kinevezése ellen tiltakozzak, Szerintem, kétség nem fér hozzá, ő egy besúgó, Trump haverja. Az embereknek nem bízhatnak meg benne a nyomozás ügyében. Nem sértheti, nem veheti el a függetlenségét ennek a nyomozásnak az, aki felügyeli– mondja egy tüntető, Brian Racow, new york-i diák. 

Az amerikai elnök a félidős választások másnapján kényszerítette lemondásra Jeff Sessions, aki kivonta magát abból a nyomozásból, amely a Donald Trump kampánycsapata és az oroszok közötti kapcsolatot, összejátszást vizsgálta, és eljutott az elnök közvetlen környezetéhez, üzleteihez. Az ügy, igaz csak ideiglenesen, az ügyvezető igazságügyi miniszterhez kerül, aki korábban már kijelentette, túl messzire megy a nyomozás, amelyet a Trump-család elleni boszorkányüldözésnek tart.

Viszont szakértők szerint a különleges ügyész nem egy kezdő amatőr, sok mindent előkészíthetett már a nyomozás jelenleg állása alapján, hogy bebiztosítsa, munkájuk nem vész kárba.

Szerintem Robert Mueller bizonyos mértékig már megosztott információkat államügyészekkel, más szövetségi ügyészekkel, mert nagyon helyesen, aggódott amiatt, hogy bármelyik nap eljöhet a nyomozás utolsó napja. Whitaker úrral olyan embert kaptunk, aki azt mondta, vannak olyan területek, amelyekre ez a nyomozás nem vonatkozhat. Szerintem Mueller nagyon is tudatában van annak, hogy egyszer majd valaki olyan felügyeli a nyomozást, aki aggódik annak időtartama és hatásköre miatt– mondja Jessica Levinson jogászporfesszor, politikai elemző. 

Mullert jogilag csak az rúghatja ki, aki kinevezte, vagyis az igazságügyi miniszterhelyettes. Rod Rosenstein azonban eddig erre nem nagyon volt hajlandó. Politikai kockázatot is hordozna egy ilyen lépés az elnök számára. Donald Trump ezért lehet, hogy inkább a vizsgálatok költségvetésének és hatáskörének csökkentésével akasztja meg az érdemi munkát, vagy nem engedi nyilvánosságra hozni az aktákat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!