2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Az ellenzék szerint gyűlöletkeltésre használja a kormány a nemzeti konzultációt

Gyűlöletkeltésre használja a kormány a nemzeti konzultáció eszközét - így kommentálták az ellenzéki pártok a kormány bejelentését, miszerint immár kilencedik alkalommal indítanak nemzeti konzultációt. A miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy az elmúlt másfél-két hónapban komoly társadalmi vitát kiváltó kérdésekről kérdezik meg a magyar emberek véleményét.

  • Az ellenzék szerint gyűlöletkeltésre használja a kormány a nemzeti konzultációt

"A nemzeti konzultáció egy nagyon jó lehetőség a párbeszédre a választások közötti időszakban."

Ezt tavaly januárban mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Dömötör Csaba, a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció eredményeit ismertetve.

Akkor a kérdőívet 1 millió 382 ezren töltötték ki, amely a harmadik legnagyobb részvételi arány volt az elmúlt 10 évben.

"Számtalan olyan kérdés merült fel az elmúlt másfél két hónapban, amely alapvetően a rend helyreállításával vagy akár a morális renddel kapcsolatos. Ilyen volt a győri gyerekgyilkosság kapcsán a szigorú büntetőpolitikának a kérdése, ilyen volt az a börtönbiznisz, amely az elmúlt években kialakult és amelyre tekintettel a kormánynak jelentős fizetési kötelezettsége van."

- jegyezte meg Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány újra kikéri a magyarok véleményét néhány olyan témában, amelyek az elmúlt hetekben kerültek elő. Ilyen a gyöngyöspatai romák kártérítési ügye, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárás, a börtönbiznisz, valamint a bírók függetlenségének kérdése.

"Nemzeti konzultációban a Fidesz még soha nem kérdezte meg az embereket. Ez egy hazugság."

- állította Molnár Csaba DK-s EP képviselő.

 A Gyurcsány-párt szerint a konzultációt csak gyűlöletkeltésre használják.

"A Fidesz eddigi nemzetei konzultációi mind gyűlöletkeltésre épültek, ez az új is azt fogja csinálni. A DK álláspontja egyértelmű: ez nem nemzeti és nem konzultáció."

- mondta Molnár Csaba.

A szociálisak is hasonló véleményen vannak.

"Egyértelmű a témákat tekintve, hogy újabb gyűlöletet kíván szítani Magyarországon, úgy látszik, hogy a migráns kérdés már nem elég a Fidesznek arra, hogy az emberekben félelmet és gyűlöletet keltsen, nem elég, hogy az fokozza a magyar emberek szemben állását a társadalomban tapasztalható feszültségeket. Ezt tovább akarja generálni."

- fogalmazott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

A liberálisok szerint a nemzeti konzultáció manipulatív.

"Úgy voltak megfogalmazva ezek a kérdések, hogy elolvasva a kormány álláspontjával azonos válaszok adódhassanak. Igazából irányított, manipulált kérdéseknek találtam én ezeket, én azt remélem, hogy egyszer majd eljutunk oda, hogy nem ezekkel fogunk találkozni, hogy a kormánnyal egyet nem értő is úgy érezhesse, hogy nem egy irányított kérdéssel találkozik."

- jegyezte meg Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti válaszmányi elnöke.

Szerettük volna megkérdezni a Párbeszédet is.

Tordai Bence ugyanakkor azt mondta:

"Sajnos nem áll módomban erre a kérdésükre válaszolni."

De továbbra is bojkottálják csatornánkat.

A Mi Hazánk mozgalom szerint felesleges megkérdezni az embereket, ugyanis – ahogy fogalmaztak – minden jóérésű magyar egyetért a kormánnyal ezekben az ügyekben.

"A három témakor egy rendkívül fontos témakör, viszont mind a három témaválasztás esetén én azt érzem, hogy a társadalomnak az igazságérzete vagy igazság igénye az egy nemzeti konzultáció nélkül is egyértelmű."

- tette hozzá Fülöp Erik, Független országgyűlési képviselő.

"2010 óta ez a 9. alkalom, hogy a kormány nemzeti konzultáció segítségével kéri ki a magyar emberek véleményét. Bevonva ezzel mindenkit a döntéshozatalba."

Ezt már a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta. Hollik István emlékeztetett, hogy a nemzeti konzultációk segítségével az emberek korábban már dönthettek a bevándorlással, a soros tervvel vagy éppen a magyar családok védelmével kapcsolatban.

"Most újra elmondhatjuk a véleményünket olyan fontos kérdésekben, mint például a börtön biznisz ügye, amely mélyen sérti a magyar emberek igazságérzetét, éppen ezért vegyünk részt minél többen a nemzeti konzultáción."

A mostani Nemzeti Konzultációban kilenc kérdés lesz, amelyet a jövő héten nyilvánosságra hoznak, a konzultációs íveket pedig március közepétől küldik ki.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Top10 - Térjünk a lényegre!

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!