2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Az elfogadott béremelés az orvosok elismerését jelenti

A béremeléssel az orvosoknak le kell mondaniuk a hálapénzről - a ma elfogadott jogszabály januártól tiltja be a borítékos megoldást, aki mégis ad, börtönt kaphat érte. Az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet módosítana a jogszabályon. A kancelláriaminiszter azonban már jelezte: a háziorvosok béréről további egyeztetések várhatók.

  • Az elfogadott béremelés az orvosok elismerését jelenti

Én úgy gondolom, hogy ezzel a kormány és a Magyar Állam a nagyrabecsülését fejezi ki az orvostársadalom iránt - mondta Vámos Henrietta, reumatológus, aki örömmel fogadta a béremelés hírét.

"Azt kell megvalósítani, hogy az a humánerőforrás, az az orvoslétszám, amelyik van, az megfelelő módon elosztható legyen" - fogalmazott. 

A Magyar Orvosi Kamara szerint tisztességes viszonyokat teremt az orvosok bérét is rendező törvénytervezet. A szervezet alelnöke ugyanakkor azt gondolja a bérrendezés nem mindenkinek lesz kedvező.

"A magyar háziorvosok vállalkozók, és az ő helyzetüket nem kezeli ez a dolog szintén. Tehát ha ők azt mondják, hogy ők nem akarnak egészségügyi szolgálati jogviszonyt, mert meg akarnak maradni vállalkozónak, akkor ugye nem kapják meg ezt az emelést és ott vannak, ahol voltak"

- mondta Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Lénárd Rita hozzátette, türelmi időt kellene adni azoknak, akik másodállást vállalnak.

A törvény a hálapénz kivezetéséről is rendelkezik, ugyanakkor a tilalomnak valamennyi orvosra érvényesnek kellene lennie a társadalmi igazságosság érdekében - erről már az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet elnöke beszélt. Cser Ágnes szerint a magánszektorban dolgozó orvosokra is ki kellene terjeszteni a hálapénz elfogadásának tilalmát.

"Kiszámítható kereseti viszonyokkal fognak rendelkezni, ami egy méltó színvonalat biztosít, és ez teszi lehetővé azt a bizalmi kapcsolatot orvos és beteg között, amiben nem szabad, hogy szerepet játsszon a vélt pénzadásnak az előnye"

- fogalmazott az MSZ EDDSZ, elnöke, Cser Ágnes, aki szerint még további pontosításokra van szükség a későbbiekben.

"Ez a törvény valóban nem a háziorvosokról szól, de a háziorvosok is sorra fognak kerülni, tehát a háziorvosokra való szabályozást is a kormány el fog fogadni" - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamenti vitában leszögezte: az elfogadott törvény bár nem rendelkezik a háziorvosok béremeléséről, a rájuk vonatkozó szabályozást is el fogja fogadni a kormány.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a háziorvosokra vonatkozó szabályozás a jelenleginél kedvezőbb bérekre ad majd lehetőséget.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!