2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Az élelmiszer-biztonság vizsgálja a botrányos húst

A svéd élelmiszer-biztonsági hivatal vizsgálja a magyarországi színezett sertéshús ügyét. Egy svéd lap kedden számolt be arról, hogy marhahúsként adott el több tonna színezett sertéshúst a skandináv országba egy magyar cég. A hús az állaga miatt lett gyanús, a bevizsgáláskor kiderült, hogy a sertéshúsba színezéket fecskendeztek, hogy drágább marhahúsnak tűnjön.

Marhahúst vizsgáltak a svéd élelmiszerügyi hatóság munkatársai. A gyanú szerint nagy mennyiségű ételszínezékkel kezelt sertéshús érkezett a skandináv országba. A szennyezést az egyik svéd nagykereskedő cég fedezte fel.

A marhának álcázott sertéshús
A marhának álcázott sertéshús
Fotó: aftonbladet.se


„Úgy fedeztük fel, hogy a Svensk Cater panaszt tett. Egy másik svéd cégtől vásárolt két szállítmányból is mintát küldött elemzésre az élelmiszerügyi hatóságnak. Az eredmények kimutatták, hogy marha- helyett disznóhús volt. A vállalat természetesen értesítette a rendőrséget” – közölte az élelmiszer-biztonsági ügynökség minőségellenőre, Pontus Elvingson.

Az áru az állaga miatt lett gyanús, és a bevizsgáláskor kiderült: színezéket fecskendeztek bele, hogy drágább marhahúsnak tűnjön. „Sokkal vörösebbnek látszik, mint a normál disznóhús. A gyanú szerint olyan anyagot adtak hozzá, hogy még vörösebb legyen” – mondta a szakértő.

Az ilyen hús azért veszélyes az egészségre, mert a marhahúsnál gyakori, hogy nem teljesen átsütve vagy nyersen készítik el, a nyers disznóhúsban pedig akár fonalféreg is lehet.

Fotó: aftonbladet.se


Az értékesítő cég, a Heat AB vezérigazgatója szerint becsapták őket. Szerinte amikor mintát vettek a szállítmányból, még marhahúst ellenőriztek. „Amikor megkaptuk a terméket, mintát vettem belőle, amelyet megsütöttem, majd megvizsgáltam; azzal nem volt semmi probléma. Amikor azonban a Svensk Caterhez ért, voltak olyan hússzeletek, amelyek nem marha-, hanem disznóhúsból származtak” – mondta Ake Hultberg.

Fotó: aftonbladet.se


A magyar exportőr a Hír TV megkeresésére nem nyilatkozott az ügyben, de az Ercsiben lévő vállalat azt elismerte, hogy már egy hete vizsgálat indult az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!