2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Az edelényi csokigyár is kiérdemelte az év esélyteremtő munkahelye címet

Hír TV

2018. december 4., kedd 13:46

Egyre többen foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket. A miskolci Szimbiózis Alapítvány több mint egy évtizede díjazza azokat a vállalatokat, ahol fogyatékkal élőket alkalmaznak. Idén mások mellett egy edelényi csokoládégyár, és a Magyar Vöröskereszt is elnyerte az „Év esélyteremtő munkahelye” címet.

Különleges módszerrel, úgynevezett mézes–bábos–ütőfás technikával készültek azok a mézeskalácsok, amelyeket a miskolci Városházán mutattak be a Mézes Miskolc kiállítás megnyitója keretében. Ezeket az édességet a Szimbiózis Alapítvány műhelyében dolgozó megváltozott munkaképességűek, illetve a miskolci és térségi iskolák diákjai készítették.

A Szimbiózis Alapítvány 1999-ben azért jött létre, hogy segítse a hátrányos helyzetű, sérült emberek oktatását és munkához jutását. Az alapítvány 11 éve vándordíjat ad át azoknak a munkáltatóknak, akik fogyatékos embereket alkalmaznak. Azt, hogy kié lehet az „Év esélyteremtő munkahelye” plakett, főleg az ott dolgozók véleménye alapján döntik el.

Idén az egyik díjazott az Edelényben működő csokoládégyár lett, ahol ötven megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak. „Idén kezdődött az együttműködés a Szimbiózis Alapítvánnyal, ők kerestek meg minket. Nyitottak voltunk az együttműködésre, mivel, mint minden cég, mi is munkaerőhiánnyal küzdünk, ezért minden lehetőségnek örülünk, és nagyon sikeres az együttműködés a mai napig” – emelte ki Lukács Alexandra, a Pannoncraft Kft. Edelény ügyvezetője.

Díjazták még a Magyar Vöröskereszt Borsod Megyei Szervezetét, amely mezőcsáti élelmiszerfeldolgozó üzemében foglalkoztat fogyatékkal élőket, illetve a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumot, amelynek menzáján több megváltozott munkaképességű alkalmazott is van.

A szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarországon egyre több vállalat ismeri fel, hogy érdemes fogyatékkal élőket is alkalmazni. „Azt gondolom, hogy egyre inkább van eredménye az érzékenyítésnek, ami felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő emberekre, hogy ők ugyanolyan értékes emberek, mint mi mindannyian, akik fogyatékmentesen élünk, és szükség van az ő munkájukra. Sőt, azt kell mondjam, hogy nem lehet teljes foglalkoztatottságot elérni Magyarországon a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása nélkül” – húzta alá Simon Attila István.

Az ünnepségen a korábbi évek díjazottjait Szőke András előadóművész köszöntötte.