2022. 05. 23. Hétfő Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Figyelnünk kell az aradiak életére és halálára

Országszerte az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékeztek vasárnap. Orbán Viktor miniszterelnök Hódmezővásárhelyen, Áder János köztársasági elnök a Nagyigmándon, Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig Pest megyében avatott kopjafát az aradi 13 emlékére.

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel, majd eresztették félárbocra a magyar zászlót a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az aradi 13 nevének felolvasásával tisztelegtek a mártírok előtt, akiket Haynau végeztetett ki 1849. október 6-án. Pesten ugyanezen a napon halt mártírhalált az első felelős magyar miniszterelnök.

A Fiumei úti nemzeti sírkertben, Gróf Batthyány Lajos mauzóleumánál emlékeztek néma főhajtással és koszorúzással.

Áder János köztársasági elnök Nagyigmándon, a mártír lelkészek emlékoszlopánál tartott beszédében kiemelte azokat a hősöket, akik a mindennapi életben segítették kibontakozni a szabadság eszményét.

 

 

„A szabadságharc utáni évek gyászos csendet hoztak. A csend pedig felismerést, hogy ez a forradalom ez a szabadságharc az ország egészében, a nemzet lelkében zajlott. A legfontosabbat elérte. A szabadság örömét, az önrendelkezés felelősségét, a polgári fejlődés lehetőségét üzente, hogy nincs többé erő, hatalom, sem Világosnál, sem Aradnál, amely megállítaná az önmaga útját járni kívánó magyar nemzetet” – mondta Áder János.

Orbán Viktor kormányfő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hódmezővásárhelyen koszorúzta meg a szabadságharc emlékművét.

 

Az Országgyűlés elnöke a Pest megyei Tápiószelén avatta fel a 13 tábornok emlékére állított kopjafát. Kövér László hangsúlyozta, hinni kell a szabadságban és abban, hogy összetartozunk, bátran vállalva mindenkinek a feladatát.

„Az aradiak és a '48-asok példája mutatja, hogy hazánk mindig csak annyira erős, a magyar szabadság mindig csak annyira erős, amennyire mi mindannyian hozzáadjuk a magunkét a közös ügyhöz – mondta a házelnök, hozzátéve: a mi korunk is felteszi a maga kérdéseit mindannyiunknak. Felteszi a hétköznapokban és felteszi a nagy pillanatokban is. Ha igaz válaszokat akarunk találni, figyelnünk kell az aradiak életére és halálára.”

Mint arról korábban beszámoltunk, Hende Csaba honvédelmi miniszter az aradi megemlékezésen vett részt, ahol arról beszélt: Senki sem lehet szabad, ha a mellette élő nem szabad, ha nem használhatja anyanyelvét és nem dönthet szabadon sorsa felett.

Október 6-át 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá az első Orbán-kormány.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Putyin: Az orosz gazdaság állja a szankciókat

Oroszország gazdasága nagyon tisztességesen állja a szankciós csapást, minden nehézség ellenére - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Alekszandr Lukasenkát.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!