2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Az állam segédkezett a kifogásolt irodabérlésekben?

Szánthó Péter

2017. december 21., csütörtök 17:26, frissítve: péntek 10:51

Az Országgyűlés Hivatalának meg kellett ismernie azon szerződéseket, amelyekre hivatkozva az ÁSZ megbírságolta az ellenzéki pártokat. Kérdésünkre a hivatal azt írta, nem tudott az ÁSZ-vizsgálatokról.

Az Országgyűlés Hivatalának (OH) tudnia kellett arról, hogy az ÁSZ által megbüntetett ellenzéki pártok esetleg szabálytalanul bérlik az irodáikat, legalábbis azon pártok esetében biztosan, ahol listáról bejutott parlamenti képviselő is használja a bérleményt, hiszen az ő irodabérlésüket az OH fizeti. Ilyen képviselője volt a vizsgált időszakban a parlamenti pártokon kívül az Együttnek, a DK-nak, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak is. Így pedig a hivatalnak meg kellett ismernie a pártirodák bérleti szerződéseit is – amelyeket a szervezet kifogásolt. Az Állami Számvevőszék a 2015. és a 2016. évet illetően bírságolta meg a pártokat 5 és 10 millió forint közötti összegre. A bírságokban közös, hogy a számvevőszék nem fűzött indoklást a bírság összegéhez.

Ennek kapcsán megkerestük az Országgyűlés Hivatalát, és miután nem vette fel a telefont, e-mailen tettük fel a kérdéseinket. Arra voltunk kíváncsiak, tudtak-e arról, hogy a pártok szabálytalanságot követnek el, és ha igen, miért nem figyelmeztették őket előbb vagy fordultak a hatóságokhoz. Illetve arról is érdeklődtünk, lesz-e bármilyen következménye annak, ha a hivatal esetleg szabálytalan bérlésben segédkezett. 

Válaszukban azt írták: „a hivatal kizárólag az országgyűlési képviselők kérésére és az általuk kijelölt irodára, minden egyes esetben értékbecslés alapján köt szerződést, a bérleti díj pedig sosem magasabb az értékbecslésben feltüntetett összegnél”. Hozzátették, az Országgyűlés Hivatalának semmilyen tudomása nincs arról, hogy az Állami Számvevőszék milyen vizsgálatot folytat a pártokkal kapcsolatban.

Hadházy: A tények nem fontosak

Egyetlen értékbecslés alapján döntött a számvevőszék az LMP nyolcmillió forintos büntetéséről – állítja Hadházy Ákos társelnök. Bár a korábbi években már vizsgálták az ellenzéki párt által bérelt ingatlant, és akkor rendben is találták, most arra jutottak: a piacinál alacsonyabb árat fizet az LMP. A párt egyébként egy 260 négyzetméteres, budapesti, XIII. kerületi lakást bérel. Az ingatlanért, amelyet tavaly saját kezűleg festett ki, 2012 óta havi 400 ezer forintot fizet. Arról nem tudni, az ÁSZ szerint mi lenne a piaci ár.

Senki nem maradt ki

Korábban a Hír TV is beszámolt arról, hogy az LMP, a DK, az MSZP, a Liberálisok és az Együtt is tízmilliós büntetést kapott a szervezettől, előzetesen tájékoztatták a pártokat a várható büntetésről. Minden párt esetében az irodabérlést találta szabálytalannak az állami szerv. A Jobbik esetéhez hasonlóan arra hivatkozik, hogy a piaci ár alatt jutottak a szolgáltatáshoz. A most megbírságolt pártok értetlenül állnak, mivel a korábbi ellenőrzéseken az ÁSZ még rendben találta az összes szerződésüket, azóta pedig semmi nem változott.

A Jobbikot összesen 660 millió forintra büntette meg a számvevőszék. Vona Gábor csütörtök reggel jelentette be a Hír TV-ben, hogy elküldték észrevételeiket a szervezetnek. A pártelnök azt mondta, a dokumentum „ízekre szedi” az Állami Számvevőszék véleményét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!