2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Vona: Ízekre szedtük az ÁSZ véleményét

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 09:01, frissítve: csütörtök 10:07

Vona Gábor ma aláírta és már el is küldte a Jobbik 660 millió forintos számvevőszéki bírságával kapcsolatos észrevételeit.

A párt elnöke ezt reggeli műsorunkban jelentette be. Azt mondta, a dokumentum ízekre szedi az Állami Számvevőszék véleményét.

„Huszonöt oldalas véleményt küldtünk el az Állami Számvevőszéknek, mellékletekkel együtt több mint harminc oldal, hosszabb, mint maga a jelentéstervezet, amelyet az állami számvevőszék írt. Alapvetően három irányból szedjük ízekre az Állami Számvevőszéknek az anyagát: egyrészt a jogszerűtlensége, másodrészt a szakmaiatlansága, harmadrészt pedig a hazugságai okán. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen választ kapunk a számvevőszéktől erre a beadványra. Az valahol beszédes, hogy a jogásztársadalmon belül szinte közröhej tárgyát képezi már az a jelentéstervezet, amelyet néhány nappal ezelőtt az Állami számvevőszék írt” – mondta a Jobbik elnöke a Hír TV-ben.

Vizsgálniuk kell

Az ÁSZ-nak a Jobbik észrevételeit meg kell vizsgálnia, majd ezután hozza meg végleges döntését. Ebben határidő egyébként nem köti, a gyakorlat szerint ez legfeljebb néhány hét szokott lenni. Ha kitart az eredeti álláspontja mellett, akkor a Jobbiknak tizenöt napja lesz 331 millió forint befizetésre, illetve ugyanekkora összeget levonnak majd a pártnak jövőre járó állami támogatásból. Amennyiben nem fizetnek, a pénzt adó módjára hajtják be. A végső határozattal szemben ráadásul a Jobbik már nem tud mit tenni, hiszen a törvény szerint ebben az esetben egyszerűen nincs jogorvoslati lehetőség. Információink szerint azonban vizsgálják azt, hogy milyen módon tudnák az ügyet valahogyan az Alkotmánybíróság elé vinni.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a Jobbik többféle forgatókönyvvel is számol. Ezek egyike, hogy az ÁSZ nem enged az összesen 660 milliós bírságból, hiszen az „arcvesztéssel járna”, de kitolja a befizetés határidejét a tavaszi választás utánra. Egy ilyen elképzelést már az Atv.hu is megszellőztetett, a csatorna információi szerint ugyanis több kormányzati szereplőnek is ez lenne az álláspontja. Ha valóban így történik, a Jobbik szerint a Fideszről lekerülne az a bélyeg, hogy a választás előtt anyagilag ellehetetlenítenek egy pártot, méghozzá az ellenzék legerősebb szereplőjét. Ráadásul kommunikációs szinten is kapnának fegyvert, hiszen felszólíthatnák a Jobbikot, hogy adja vissza az embereknek azt a több tízmillió forintot, amelyet éppen a büntetés miatt kaptak adományok formájában.

A másik lehetőség, hogy az ÁSZ sem a büntetés mértékből, sem pedig a határidőből nem enged. Ez azzal járna, hogy két-három hónappal a választás előtt a Jobbikot megfosztják minden pénzétől.

Több pártot is megbüntettek

Több ellenzéki párt is milliós büntetést kapott karácsonyra az Állami Számvevőszéktől – tudta meg a Hír TV Egyenesen című műsora. Az információinkat az érintett pártok politikusai is megerősítették. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!