2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Az Alkotmánybíróság kezében a homokhátsági gazdák sorsa

Féltik a fúrt kútjaikat a homokhátsági gazdák, miután Áder János az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényt, ami mentességet adna a 80 méter mélységet el nem érő kutak bejelentése alól. A félsivatagos területnek nyilvánított Homokhátságon lehetetlen termelni a kutak nélkül. A gazdák évtizedek óta várnak az öntözőcsatornák kiépítésére, a Tisza vizét használnák a túlélésre.

  • Az Alkotmánybíróság kezében a homokhátsági gazdák sorsa

Én nem használom el a vizet, ebből nem lesz szennyvíz, visszakerül a természetbe. Akkor miért fizessek érte? 

Három hektáron gazdálkodik Röszke mellett Kovács István. Négy fúrt kútja van, elismeri, hogy egyik sem szabályos. Attól tart, hogyha mégis engedélyeztetnie kellene a kutakat, az legalább egymillió forintjába kerülne.

Az Alföldön az az 5-600 milliméteres éves csapadék, avval se lehetne termelni ezen a homokrészen, homokvidéken. Ahhoz, hogy mink itt termeljünk, ahhoz még egy 1000 millimétert még simán hozzá kell rakni. Három hektáron az már 30000 köbméter víz, amit elhasználunk. Ez sem teljesen elég, de ahhoz éppen hogy, hogy megéljünk, hogy az a növény megnőjön. És ez mind nyáron kell, ebben a nagy melegekben – mondta el Kovács István.

A szennyezéstől féltik a felszín alatti vizeket a szakemberek. Szőllősi-Nagy András szerint össztársadalmi problémáról van szó, ami nagy kihívás elé állítja a politikai közösséget.

Fel akarják szabadítani a kutak mélységére vonatkozó előírásokat, és 80 méterig bárki szabadon fúrhat. Hát ezt a szakma nagyon nagy aggodalommal szemléli, mert azt jelenti, hogy összeköt bizonyos, egyébként egymástól elkülönülő víztartókat, és akár a szennyezőforrásokat összekapcsolhatja. Tehát a vízgazdálkodás-politika és azon belül a törvényhozás szerepe rendkívül fontos – emelte ki a Víz Világtanács alapítója.

A Tisza vizét évtizedek óta szeretnék eljuttatni a Homokhátságra, ahol több ezren termelnek. A kertészeteiről híres Mórahalmon eddig saját pályázataiból igyekezett megoldani a vízpótlást. A működő csatornához egy több mint 8 kilométeres szakasz hiányzik.

Ez körülbelül, most egy becsült költségen 2,5-3 milliárd forintnyi beruházási értéket jelent, ami hiányzik. Nagyon nagy szüksége volna a Homokhátságnak erre, mert ez 4000 hektárnak az öntözhetőségét tudná biztosítani a térségünkben – nyilatkozta Csányi László, Mórahalom alpolgármestere.

Az Alkotmánybíróságnak legkésőbb augusztus végéig döntenie kell a kúttörvény módosításáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!