2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Az A-Híd vezére cáfolta Karácsonyt: drágult a Lánchíd felújítása

2021. február 16., kedd 21:34

A kivitelező cég vezérigazgatója interjúban magyarázza, miért lett ötmilliárddal drágább az, ami a főpolgármester szerint olcsóbb lett.

Öt milliárd forinttal drágábban újíthatja fel a Lánchidat a Karácsony Gergely vezette Budapesti Önkormányzat közelmúltban lezárult új közbeszerzési eljárásának nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején tette volna – írta meg a Mandiner januárban.

Karácsony Gergely egy decemberi Facebook-bejegyzésben magyarázkodott a megnövekedett költségek miatt. Közösségi oldalán többszörös csúsztatásokkal úgy próbálta beállítani, mintha az általuk kiírt közbeszerzés nyertese tette volna a jobb ajánlatot. Karácsony ugyanis a Tarlósék pályázatában szereplő 35,2 milliárdos árral próbálta összehasonlítani az általuk szerzett ajánlatot, mintha a Karácsonyék közbeszerezésére érkezett árajánlatnak is része lett volna a Széchényi téren található aluljáró felújításának 13,5 milliárd forintos költsége is.

A valóság ezzel szemben az, hogy Karácsonyék 26,7 milliárdos költségű terveiben nem szerepel a villamos-aluljáró felújítása, tehát ha csak a híd felújításának árait hasonlítjuk össze,

Tarlósék alatt a pluszköltségekkel együtt is 5 milliárd forinttal olcsóbban valósulhatott volna meg a Lánchíd felújítása. 

A Magyar Építők nevű oldal megkereste a beruházást elnyerő A-Híd Zrt. vezérigazgatóját, Sal Lászlót. Emlékezetes: a cég azután nyerte el a beruházást, hogy a korábbi tender eredménytelenül zárult.

Sal szerint

a Lánchíd műszaki állapotának romlása, az építőipari infláció, továbbá az euró árfolyamváltozása miatt kerül ötmilliárddal többe a híd felújítása.

A vezérigazgató kifejtette: a 2019-ben és a 2020-ban kiírt közbeszerzésen is ők adták a legjobb ajánlatot. A kivitelezésre végül nettó 18,8 milliárdért szerződtek, amihez hozzáadódik még a jogszabályok által előírt műszaki ellenőr, a hatósági és szakértői díjak, a független labor költsége, valamint a kötelező tíz százalékos tartalékkeret.

Az A-híd vezetője

azt is elmagyarázta, miért lett a végösszeg ötmilliárddal magasabb, mint a korábbi legolcsóbb ajánlat.

Az okok között szerepel, hogy a két kiírás közti időszakban a Lánchíd műszaki állapota tovább romlott, ezért a cégnek több acélszerkezetet és erősebb korrózióvédelmet kell alkalmaznia.

Mandiner

 

x
Rendkívüli hír