2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Belföld

Az '56-os forradalom leverésére emlékezett az ország + videó

Napközben egykori szabadságharcosok, hozzátartozók és politikusok rótták le kegyeletüket a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál, és országszerte megemlékezéseket tartottak. Budapesten a forradalom még élő hősei beszéltek emlékeikről, a Szent István Bazilikában pedig este emlékkoncerttel zárult az állami megemlékezés.

  • Az '56-os forradalom leverésére emlékezett az ország + videó

A Nemzeti Gyásznap reggelén a Kossuth téren ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték Magyarország lobogóját. November 4-én az 1956-os forradalom és szabadság-harc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezünk.

A Rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájában nyugszanak az 1956-os forradalom hősei. Nagy Imre miniszterelnök is, akit 1958. június 16-án végeztek ki, a szomszédos Kozma utcai gyűjtőfogházból hozták ide, és hantolták el egy tömegsírba.

A forradalom emblematikus helyszínén, a Bem téren szervezett családi napot a Pestisrácok.hu. A forradalmi játszóházzal, valamint pódiumbeszélgetésekkel színesített műsorban szó esett 1956 irodalmi vonatkozásairól is.

Varga János Corvin közi pesti srác hat évet ült börtönben a forradalom leverése után, és életére a rendszerváltásig rányomta bélyegét a szabadságharcban vállalt szerepe.

"Állandóan megfigyelés alatt álltam, és nálunk minden pomázi. 16-an voltunk, akik Pomázól 56-osok voltunk, és mindenkit állandóan felügyeltek. És azt szerették volna elérni állandóan, hogy minket rúgjanak ki a munkahelyünkről, hogy ezzel is külön büntessenek minket"

- mondta Varga János.

Az Orbán kormány november 4-ét 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!