2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

Átvert vásárlók – mit lehet tenni?

Hetente érkeznek a fogyasztóvédőkhöz termékbemutatókkal kapcsolatos panaszok, pedig az új büntető törvénykönyv szerint akár három év börtönt is kaphat az, aki termékbemutatón félrevezeti a vásárlót. Legutóbb ismét egy fotellal vertek át egy vásárlót.

„Azt mondták, hogy 400 ezer forint kedvezményesen, és az interneten én találtam 189 900 forintért ugyanazt a típusút” – nyilatkozta a kárvallott. Mosóport és parfümöt ígértek, és egy hitelre vásárolt masszázsszékkel ment haza nemrég egy termékbemutatóról a 64 éves debreceni nő, aki az arcát nem akarta vállalni. A nő, miután hazavitte a széket, elbizonytalanodott. Nemcsak az árát sokallta, arról sem talált rajta információt, hogy ki gyártotta a több százezer forintos széket. Úgy döntött, visszaadja. Kilenc nappal a vásárlás után írt erről egy levelet a gyártónak. A győri telephelyű cég válaszában azt írta, nyolc nap után már nem adják vissza a pénzt. A nő úgy érzi, becsapták. „Azt szeretném, hogy elszállítsák innen ezt az egész mindenséget az ajándékokkal együtt, mert már nem bízom meg bennük, és úgy érzem, hogy átvertek” – tette hozzá.


A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szóvivője szerint a nő visszakérheti a pénzét, mert a törvény nyolc munkanapot ír, és ebbe tartozik bele a hétvége. „Nyolc munkanapon belül, indoklás nélkül, írásban el lehet állni a szerződéstől. Ilyenkor visszajár a teljes összeg, és nagyon fontos, hogy teljesen lényegtelen, hogy hibás-e a termék, tetszik, vagy nem tetszik. Nem kell indokolni. El lehet állni, és visszajár a pénz” – nyilatkozta Morvai Gábor, a FOME szóvivője.

A mostani eset egyébként nem egyedi. A Hír Televízió Panaszkönyv című műsora már többször is foglalkozott hasonló esetekkel. Egy éve például pont a termékbemutatóval egybekötött buszos kirándulással. Ott is a masszázsfotel volt a sláger. A fotelt egy, a Havanna lakótelepen bejegyzett cég 600 000 forintért árulta. A fogyasztóvédőkhöz hetente érkeznek ilyen panaszok. Pedig az új büntető törvénykönyv szerint akár három év börtönt is kaphat az, aki termékbemutatón félrevezeti a vásárlót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megalakult a stratégiai tanácsadó testület

Megalakult a stratégiai tanácsadó testület

A testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésével. A testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!