2020. február 21.,
péntek, Eleonóra napja

Átverés: 27 indokra hivatkozva támad a bank

2013. április 25., csütörtök 11:27, frissítve: csütörtök 11:29

Kamatemeléssel próbálják pótolni az árfolyamgát miatt kieső bevételüket egyes bankok. A Hír TV Panaszkönyv című műsorának birtokába jutott közjegyzői okiratból kiderül, hogy 27 indokra hivatkozva emelhet kamatot az egyik hazánkban tevékenykedő pénzintézet.

6 és fél millió forintot vett fel svájci frank alapú hitelként a Hír TV Panaszkönyv című műsorának nyilatkozó nő 2010-ben. A kölcsönnek része volt az életbiztosítás.

– A szerződés 42 ezer forintról szólt, akkor még úgy tűnt, hogy ezt tudjuk fizetni. Azt mondták, hogy az életbiztosítást be lehet számítani a törlesztőrészletbe – nyilatkozta a fogyasztóvédelmi magazinnak a nő.

A svájci frank árfolyamának ingadozása miatt a 42 ezer forintos törlesztőrészlet megemelkedett.

– Két év múlva olyan magasra szökött a havi törlesztőrészletem, hogy azt már nem tudtam fizetni. Az összesen havi 100 ezer forintot már nem tudtam kigazdálkodni. Akkor gondoltam rá, hogy ha az árfolyamot berögzítik és fix törlesztőrészleteket fizetek 5 évig, akkor abból csak jól jöhetek ki – tette hozzá.

Hiába rögzítették az árfolyamot

Módosították a szerződést, hogy rögzített árfolyamon törleszthessenek.

– A tavalyi év decemberében, valamint 2013 januárjában, illetve februárjában még 48 ezer forint volt, de most ismét visszaemelték 52 ezerre – folytatta a megkárosított nő.

Tulajdonosi döntés alapján változik a kamat

Az emelés okára a Panaszkönyv is kíváncsi volt, ezért rejtett kamerával elkísértük a panaszost a bankba. A pénzintézetben azt állították, hogy árfolyamrögzítéskor a kamat még változhat. A bankban nem tudták megmondani, hogy kamatperiódusonként hogyan fog változni a törlesztőrészlet nagysága. A Hír TV fogyasztóvédelmi műsorából kiderül, hogy a kamat mértékét tulajdonosi döntés alapján változtatják.

A tételek háromnegyede megalapozatlan

A bank 27 tényezőre hivatkozva emelhet kamatot, a reklámköltséget, a bankfiókok bérleti díjának emelkedését, de a postai díjak változását is az ügyfelekre háríthatja. A közjegyzői okiratban szereplő tételek háromnegyede megalapozatlan. Ezt már egy ügyvéd mondta a Hír TV stúdiójában.

– Ez az információ, hogy erre hivatkozva emelik a kamatot – nekem, aki 5 éve dolgozom ilyen ügyeken – nagyon újnak tűnik. Eddig mindig költségként jelölték meg és a kamat mellett úgy számolták föl. Ez azt jelentheti, hogy a költségek érvényesítésével gond lehet a jövőben. Röviden összefoglalva: ezek az úgynevezett működési kiadások, a bank saját érdekkörében felmerülő költségek, amiket nem háríthat át – jelentette ki Czirmes György.

Az árfolyamgát május 31-éig igényelhető.

Forrás: Hír TV