2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

„Attól, hogy valaki vega, még nem egészséges”

Éveket jelenthet a tudatos táplálkozás. Napi egy óra mozgás pedig akár felére csökkentheti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét – a Hír TV-nek nyilatkozó orvos szerint. Az alternatív étrend kialakításához a idei Vegetáriánus Fesztiválon kaptak segítséget az érdeklődők. Bár bizonyos kutatások szerint a vörös hús fogyasztása hajlamosító tényező a vastagbélrák esetében, az orvos szerint nem minden esetben jelent egészséges életmódot a hús megvonása.

  • „Attól, hogy valaki vega, még nem egészséges”

Az alternatív étrend összeállítása nagyobb körültekintést igényel, mint a hagyományos, de cserébe egészségesebb, állítja a legnagyobb országos vegetáriánus gasztrovásár szervezője. „Az amerikai dietetikus társaság szerint a helyesen összeállított vegán étrend mindenki számára megfelelő. Kisgyermekektől elkezdve, várandós anyukáknak, sportolóknak, mindenkinek, de ez nagyon fontos, hogy helyesen összeállított legyen. És mi ebben igyekszünk segítséget nyújtani” – emelte ki Jakus Orsolya főszervező.

Darnió Tibor holisztikus orvos daganatos betegekkel foglalkozik. Azt mondja, a tudatos táplálkozás nem az egyetlen tényező, ami javítana a statisztikákon, de fontos szerepe van a megelőzésben. Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában.

„A szűrés most, különösen a vastagbél daganatok esetében, valóban felkarolást nyert. Nagyon fontos. Minden nagyon fontos, ami az embereket egy kicsit ráébreszti a saját felelősségükre: az étkezésben, az életvitelben, mindenben. Tehát az egy egyszerű tény, hogy például napi egy óra, intenzív edzés szerű testmozgás 50 százalékos valószínűséggel képes csökkenteni a daganatos megbetegedések és a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a valószínűségét” – a fesztiválon résztvevő szakember.

A XXII. Vegetáriánus Fesztiválon csaknem 50 stand várta az érdeklődőket alternatív ételekkel és húsmentes receptötletekkel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!