2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Belföld

Átadták a városi mini erdőt Sopronban + videó

Sopronban átadták az ország első, hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat felvonultató Miyawaki, azaz tápláló városi mini erdőjét. A fenntarthatóságot és a biodiverzitást támogató, élőhely teremtő növénytársítás a város és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében, a SopronFest keretében valósult meg.

  • Átadták a városi mini erdőt Sopronban + videó

A Miyawaki-erdők világszerte egyre több helyen tűnnek fel, kiváló városi eszközök lehetnek a klímaváltozás mérsékléséhez és a sikeres klímaadaptációhoz. Egy ilyen mini erdőt hoztak létre Sopron egyik forgalmas helyén, iskolások és oktatók közreműködésesével. Az átadón részt vett Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

„Ez a kicsi kis erdő inkább csak szimbolizál valamit, szimbolizál valamit, ami arról szól, hogy hogyan vigyázzunk és miért érdemes vigyáznunk a környezetünkre. Amikor fiataloknak tartok előadást, akkor szoktam arról beszélni, hogy mennyi erdőt vágnak ki egy esztendőben a világon, és most, ha mindenki maga elé képzeli Európa térképét, Olaszország megvan? akkor azt kell elképzelni, hogy minden esztendőben egy Olaszország méretű erdő eltűnik.” -  mondta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A soproni tápláló miyawaki erdő a SopronFest szervezőinek, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának köszönhetően jött létre.

„Minden ilyen projekthez örömmel kapcsolódunk, mind a mögöttem látható faültetéses projekt is és az is egy nagyon fontos szempont, hogy valahogy edukáljuk a fiatalokat arra, hogy hogyan lehet környezettudatosan élni és pont az ilyen események azt gondolom, hogy elég fontos mérföldkövek ebben, hogy a fiatalabb generációknak megmutassuk azt, hogy hogyan érdemes tudatosan ezeket a mindennapokat élni.” -  fogalmazott a Sopronfest alapítója, Fülöp Zoltán.

A Miyawaki mini erdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdőkhöz képest. Ezek a mini erdők amellett, hogy könnyen ültethetőek városi környezetben, például lakóövezetekben, iskolák udvarán, vállalati és gyári területeken, vagy bármely kihasználatlan városi telkeken lehetőséget adnak a városi talaj regenerálására is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!