2024. 10. 04. Péntek Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Belföld

Átadták és megáldották az esztergomi ferences gimnázium új szárnyát

Átadták pénteken a Szent Antal Esztergomi Ferences Gimnázium és Kollégium új épületszárnyát és tornacsarnokát, az 5,16 milliárd forintos beruházás állami támogatásból valósult meg.

  • Átadták és megáldották az esztergomi ferences gimnázium új szárnyát

"Egyházpolitikai modellünk az együttműködésre épül, ahol az egyház és az állam a társadalom javára együttműködik. Az állam és az egyház elválasztása nem jelentheti az egyház és a társadalom szétválasztását, mert egyszerre vagyunk tagjai az egyházunknak és polgárai a hazánknak" - mondta köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A politikus hozzátette, mivel a vallásos emberek nem másodrangú állampolgárok, az állam feladata, hogy a közfeladatot átvállaló egyházi intézményeket ugyanúgy finanszírozza, mint állami vagy önkormányzati társaikat.

Azért van túljelentkezés az egyházi iskolákban - mondta -, mert ezek természetükből adódóan a test-szellem-lélek összetettségének egységében gondolkodnak. Úgy fogalmazott: "A tanterem és a tornacsarnok mellett templom is van, így az ember teljességét szólítják meg."

Semjén Zsolt elmondta, a rendszerváltás óta csaknem húsz százalékra emelkedett az egyházi oktatás aránya, ami az óvodától az egyetemig negyedmillió diákot jelent.

Köszöntője előtt a ferences templomban Erdő Péter esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét celebrált Assisi Szent Ferenc tiszteletére, majd megáldotta az új iskolai szárnyat.

Szánthó Gellért, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a gimnázium új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővítésére a költségvetés támogatásával 5,16 milliárd forintot használtak fel.

A gimnáziumban a fedett tornacsarnok létrehozásán túl az épületegyüttes iskolai szárnyán hat tantermet alakítottak ki, a kollégiumot közösségi terek létrehozásával bővítették és felújították az iskola udvarát, ahol sporteszközöket helyeztek el.

A tornacsarnok középen kettéosztható, így egyidejűleg alkalmas edzésekre, iskolai testnevelésre, szabadidősportokra, illetve bérleményként hasznosítható. A száz ülőhelyes lelátó tetején "pihenőparkot" alakítottak ki.

Az iskolában négy-, illetve hatosztályos rendszerben 250 diák tanul, és szinte mindenki kollégista. Az intézménybe az ország különböző részeiből érkeznek diákok, jellemzően havonta egyszer utaznak haza, így a gimnázium fejlesztése új szabadidős lehetőségeket nyit meg számukra.

Az intézményt 1931. szeptember 8-án alapították mariánus ferencesek, még Szent Antal Reálgimnázium néven. Helyén a kolostor már régebben működött, ugyanis a ferencesek itt telepedtek le a városban 1222-ben.

A gimnázium a középkori rendház helyén, az esztergomi Bottyán János utcában, a belvárosban található a vele egybeépült kolostorral és a Szent Anna ferences templommal. A szocializmus évei alatt az iskola egyike volt a nyolc egyházi fenntartásban működő gimnáziumnak.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpont - Németek, akik Magyarországon lelnek menedéket + videó

Célpont - Németek, akik Magyarországon lelnek menedéket + videó

Egyre több nyugat-európai, elsősorban német állampolgár dönt úgy, hogy Magyarországot választja új otthonának. De mi állhat a döntésük hátterében és van-e összefüggés a német kivándorlás és a közel-keleti bevándorlás között? Ennek jártunk most utána.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Mászófalépítési programot indítanának iskoláknak

Mászófalépítési programot indítanának iskoláknak

Iskolák számára indítanának mászófalépítési programot, de továbbra is támogatják más mozgásformákat lehetővé tévő pályák építését is - közölte pénteken Alsópáhokon a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!