2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Átadták az új pécsi református kollégiumot

Átadták az új pécsi református kollégiumot. A beruházás másfél milliárd forintba került. Azért volt rá szükség, mert a régi kicsinek bizonyult: itt tanul Pécs, Baranya megye és Horvátország református diáksága. Az ünnepségen a kancellária miniszter azt mondta: jelenleg az elmúlt harminc év legnagyobb iskolafejlesztése zajlik Magyarországon.

  • Átadták az új pécsi református kollégiumot

Száz évvel ezelőtt alapította a Felső Baranyai Református Egyházmegye a Polgári Leányiskoláját, a kommunista időben azonban államosították, majd a rendszerváltás után, 1994-ben újraalapították.

A kollégium igazgatóságának elnöke, egyben pécsi fideszes országgyűlési képviselő a megnyitón azt mondta: a másfél milliárdos beruházás az együvé tartozást is kifejezi.

"Száz év, huszonöt év, és a szétszórattatott református egyháztestület tíz évvel ezelőtti döntése, hogy együvé tartozunk,. mind-mind azt üzenik a mai napon ide Pécsre is, hogy amit Isten együvé teremtett, azt ember ne válassza szét.Ez a mi válaszunk, a magyar reformátusok válasza a történelemre."

- mondta Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő.

A miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a magyar református egyház nélkülözhetetlen munkát végez, szól a szegényekhez, gazdagokhoz, határon innen és azon túl is, hozzájárul a jövő formálásához, sok kiváló embert adtak az nemzetnek.

"Senkinek a személyes meggyőződése nem tartozik az államra. Azonban az államnak és egy kormánynak kell, hogy legyen világos társadalomképe, amelynek a mi értékválasztásunk szerint a magyar jövőn, a nemzeti önazonosság tudat megőrzésén, a megmaradáson és a gyarapodáson kell alapulnia. A hivatalban lévő magyar kormány meggyőződése, hogy ezek elérése nem lehetséges a történelmi egyházak, növekvő szerepvállalása nélkül az oktatásban."

- jegyezte meg Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter hozzátette. Az elmúlt 30 év legnagyobb iskolafejlesztése zajlik Magyarországon, amelyhez 110 milliárd forintnyi uniós és további 46 milliárd forintnyi állami támogatást biztosít a kormány. Hazai forrásból 158 fejlesztés valósul meg, tornatermek, tantermek, új iskolák épülnek. 2020-ban 645 milliárd forinttal többet költ a kormány oktatásra, mint 2010-ben. Jelenleg 14 százalék az egyházi iskolák aránya a közoktatásban, ez kétszer több, mint kilenc éve volt.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!