2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Átadták a Junior Prima Díjat

2019. november 25., hétfő 15:12

A Prima Primissima életre hívói 12 éve úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatal zenészek Junior Prima Díját az MVM Csoport támogatja.

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenkettedik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott. A fiatal művészek támogatása egy kivételes befektetés, hiszen ők jelentik szellemi életünk megújuló energiaforrásait” – hangsúlyozta Kóbor György, a díjat támogató MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az MVM életében és az MVM tevékenységében a kultúra támogatása, a fiatalok támogatása egy kiemelt érték. Az elmúlt 12 év során több mint száz díjazottunk volt.  És én azt gondolom, hogy egy 10 év múlva egy ilyen koncert, amelynek ma este tanúi lehetünk, körül-belül 300 euróba fog kerülni a világ bármelyik színpadán – mely remélem, hogy így lesz -, hiszen azok a díjazottak, akik az elmúlt időszakban a gála díjazottjai voltak, ma már nemzetközi színpadokon, nemzetközi színtereken, nemzetközi hangversenytermekben bűvölik el a közönséget, sok-sok pénzért közvetítve magukat és ez által közvetítve Magyarországot is

- mondta az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kóbor György.

A 10 díjazottat a magyar zeneművészet szaktekintélyeiből álló kuratórium választotta ki. A fejenként kétmillió forinttal járó díjat Balázs Elemér György zongoraművész, Cseh Péter jazz-gitárművész, Csőke Flóra gordonkaművész, Dobszay Péter karmester, Jenei Erzsébet hárfaművész, Korossy-Khayll Csongor hegedűművész, Megyimórecz Ildikó operaénekes, Scheuring Kata fuvolaművész, Szokolay Ádám Zsolt zongoraművész, valamint Tóth Kristóf hegedűművész vehette át.

Ez a tehetség ez egy óriási nagy küldetés és egy nagy hivatás. Mert, hogy tehetséggel élni nem egy egyszerű dolog. Bizony itt az embernek Liszt szavai is eszébe jutnak, hiszen Ő mondta azt a híres mondatot, hogy a tehetség kötelez. És minket ez kötelez! Úgy, hogy kérem, hogy a fiatalok is ezt a szép, de nagyon rögös utat járják be és valóban legyenek ők a nemzetközi és a magyar zenei élet következő csillagai

 - fogalmazott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke, Vígh Andrea.

A Junior Prima-Díj magyar zeneművészet kategóriáját 2008-ban hozták létre, melynek társalapítója MVM Zrt. volt.  A társaságcsoport a díj révén felkarolja a legtehetségesebb, fiatal magyar klasszikus zenei előadókat, akik a magyar komolyzenei élet legkiemelkedőbb hangverseny sorozatában, a világ legkiválóbb hangversenytermeiben megforduló külföldi művészeket is felvonultató MVM Koncertek sorozatban is megmutathatják tehetségüket.

HírTV