2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Belföld

Átadták a Honvédkórház klinikai demonstrációs egységét

Hende Csaba és Szócska Miklós adta át a Honvédkórház új klinikai demonstrációs egységét. A 62 millió forintos beruházás hazai forrásból valósult meg. Célja, hogy gyakorlati helyzetek szimulálásával készítsék fel a szakembereket hétköznapi és szélsőséges körülmények közötti beavatkozásra.

Korszerű eszközökön gyakorolhatnak ezentúl a szakemberek a Honvédkórház 62 millió forintból elkészült, új klinikai demonstrációs egységében, amit Hende Csaba honvédelmi miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár avatott fel.

A 240 négyzetméteres egységben évente közel ezer egészségügyi dolgozó kap majd képzést, amelynek célja, hogy a szakemberek rendkívüli helyzetekben – például háborús környezetben – is meg tudjanak felelni az elvárásoknak. A gyakorlati oktatás fontosságáról beszélt az egészségügyi államtitkár is.

– Sose fogom elfelejteni a mentőtiszti vizsgámat, amikor a mentőszolgálat egyik igazgatójának a szobájában a földön feküdt, félhomályban a fantom. Légutat kellett rajta biztosítani. Az volt a nehezített feladat, hogy egy körülbelül húsz wattos izzó fényénél kellett ezt végrehajtani. Egy ilyen gyakorlat ötödéves medikusként az embernek az agyába beég, és tudja azt, hogy a gyakorlati helyzet szimulálása milyen fontos a képzésben – fogalmazott Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Szócska Miklós szerint ezért is volt döbbenetes látni a 2010-es kormányváltáskor, hogy milyen romboláson esett túl a gyakorlati képzés. Ezt Hende Csaba is megerősítette. „Az a problémahalmaz, amit átvettünk, egyaránt tartalmazta a Gyurcsány–Bajnai-éra egészségügyi és katonai katasztrófájának teljes tárházát” – mondta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter fontos eredménynek nevezte, hogy miközben az intézmény teljesítménye 17 százalékkal nőtt, az adósságát a felére tudták csökkenteni. Hende Csaba szerint Magyarország katona-egészségügyi szaktudása kiemelkedő, amit az is bizonyít, hogy a NATO-tagországok szakemberei is ide járnak tanulni.

– Rendkívüli jelentősége van hazánk számára a NATO-tagságnak, ez biztonságunk sarokköve és egyben záloga, külpolitikánk egyik legfontosabb eleme, és ennek a szövetségnek az asztalára, a közös asztalra tett egyik legnagyobb hozzájárulásunk, vagy talán a legfontosabb hozzájárulásunk éppen a magyar honvéd egészségügy és az egészségügyi kiválósági központ – mondta a honvédelmi miniszter.

Az új részlegben a sürgősségi ellátás legkorszerűbb eszközei találhatók. A tervek szerint a jövőben több vidéki oktatókórházban is hasonló egységeket hoznak létre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!