2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Átadták a felújított I. világháborús katonatemetőt Székesfehérváron

Ünnepélyesen átadták a felújított I. világháborús Szentlélek Katonatemetőt Székesfehérváron. Az itt található hadisírok és emlékművek rendbehozatalára a kormány biztosított költségvetési forrást.

  • Átadták a felújított I. világháborús katonatemetőt Székesfehérváron

Díszsortűzzel tisztelegtek az I. világháborúban elhunyt katonák előtt Székesfehérváron. A Szentlélek temetőt 1898-ban alakították ki, ekkor még a szegények temetőjeként funkcionált. Később itt helyezték végső nyugalomra az első, majd a második világháborúban elesett katonákat.

„Úgy engedték őket a frontra hozzátartozóik, szüleik, szeretteik, feleségeik, férjeik, szerelmeik, hogy visszavárunk. Ezzel a rövid tőmondattal. Visszavárunk. És nem mindenkinek adatott meg. Éppen ezért kell emlékezni, és ezért kellenek ezek a temetők” – emelete ki az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A Szentlélek Katonatemetőben több mint 600, I. világháborús magyar honvéd nyugszik. Sokukat névtelen hősként temették el.

„Nem hősnek születtek. Munkás, polgári életre készültek. Családot hagytak hátra, amikor a parancs háborúba, hazájuk védelmére szólította őket. Győztek és szenvedtek vereséget is. A békediktátum következtében sokan az áldott anyaföldet, szülőföldjüket is elvesztették” – fogalmazott Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkár.

Székesfehérvár 23 millió forint támogatás nyert el, melyből felújították a hadisírokat, a 10-es huszárok emlékművét, egy feszületet és egy hősi emlékművet.

„Az elsőből aztán következett a második világégés, és következett újabb és újabb sok borzalom, és újabb és újabb értelmetlen halál. Erre felhívni a figyelmünket kötelességünk, de talán különös kötelességünk ez Székesfehérváron, mely több mint 1000 éves történelme során elképzelhetetlen volt katonák, katonaemberek és katonacsaládok nélkül” – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

A kormány a 2016-ban elrendelt határozatában 2 milliárd forint költségvetési forrást biztosított az I. világháborús sírok rendbehozatalára. Ebből az összegből 335 helyszínen újítottak vagy újítanak fel hadisírokat, emlékműveket, illetve hoztak létre emlékparkokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!