2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Átadták a 2018-as Gábor Dénes-díjakat

Átadták a 2018-as Gábor Dénes-díjakat. A technológiai innováció, a műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményéért 9 kutató, köztük két határon túli részesült az elismerésben.

  • Átadták a 2018-as Gábor Dénes-díjakat

Minden hiteles, szakszerű és eredményes kezdeményezés, amely az innovációt segíti, nemzetstratégiai jelentőségű Magyarország számára - emelte ki az átadón az Országgyűlés elnöke.

A tudomány és vele az innováció is - had mondjam ezzel a szóval - globalizálódott. Nemzetközi hálózatok jöttek létre, amelyekhez minden országnak, és minden tudományos közösségnek elengedhetetlen, de legalább is érdemes csatlakoznia – mondta beszédében Kövér László. A díj alapítója a tudomány, az innovatív és kreatív társadalmi csoportok felelősségét hangsúlyozta.

"Erősödik a klímaváltozás, az ivóvíz korlátozott mennyisége vagy a tengerekben és a szárazföldön felhalmozódó hulladékok miatt érdemes aggódnunk. Ne dugjuk a fejünket a homokba. A mérnöki alkotómunka gerjesztettek, gerjesztenek olyan folyamatokat is, amelyek egyben kiindulópontjai e globális betegségeknek." – mondta Jamrik Péter a Gábor Dénes-díj alapítója.

Jamrik Péter szerint a megoldhatatlannak tűnő kihívások egy részét épp a technológia segítségével lehet majd leküzdeni. A Gábor Dénes-díjat az elmúlt három évtizedben összesen több mint kétszázan vehették át. Az idei határon túli díjazottak között van Magyari-Köpe Blanka, a Stanford Egyetem mérnök-fizikus kutatója, aki a memória készülékek fejlesztésében végzett munkájáért kapta meg az elismerést.

Memristorok, úgynevezett memristorok, melyek ellenállással rendelkező elektronikai eszközök, amelyek viszont gyorsabban tudnak váltani, kevesebb áramot fogyasztanak, és előreláthatólag hamarosan az okoskamerákban, okostelefonokban, drónokban, önvezető autókban is megjelennek – nyilatkozta Magyari-Köpe Blanka mérnök-fizikus a Stanford Egyetem kutatója. Életműdíjat kapott többek között Puskás László biológus, az Alzheimer-kór elleni gyógyszerkémiai és klinikai fejlesztési eredményeiért.

A legtöbb gyógyszer, amit próbáltak eddig, az csak egy-egy célponton próbálta meg megtámadni ezt a betegséget. És ezzel szemben a mi molekulánk képes több hatásmechanizmuson keresztül is befolyásolni ezt a betegséget, és hát ezért bízunk nagyon benne, hogy sikeres lesz a későbbiekben– számolt be Puskás László Géza az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának biológusa.  A Gábor Dénes-díjakat idén 30. alkalommal adták át, gyógyszer- és anyagkutatókat, villamosmérnököket, orvosokat díjaztak. Az elmúlt három évtizedben összesen több mint kétszázan vehették át az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!