2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

ÁSZ-elnök: Anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügyben

Rendkívüli elnökségi ülést hív össze a Magyar Kórházszövetség, az ÁSZ elnök bírálata után. A Magyar Idők szerint az ülésre az Állami Számvevőszék képviselőjét is meghívják, hogy közösen tárják fel a problémákat. Domokos László a lapnak korábban egy ellenőrzés után azt mondta: pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein.

  • ÁSZ-elnök: Anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügyben

„Ahol nem tartják be a szabályokat, ott anarchia van, ahol anarchia van, ott viszont lehet ügyeskedni. Lehet többet számlázni, lehet a leszállításokkal manipulálni” – mondta Domokos László, ÁSZ-elnök, aki először a Magyar Időknek adott interjújában beszélt az egészségügyi intézményekben tapasztalható gazdasági anomáliákról. Domokos László az Echo tv-nek tömeges szabálytalanságokról beszélt.

„Hamis nyilatkozatokat tettek az intézményvezetők, a belső kontrollrendszer szerinti évenkénti nyilatkozatai nem feleltek meg annak, amit írnak, hogy minden rendben van, minden szabályos, minden megtettek a teljesítménykritériumok kialakításánál. 51 intézményt néztünk meg, ebből 40-nél tapasztaltuk azt, hogy alapvető szemléletbeli, minőségi, de jogszabályon kívüli életet tapasztaltunk meg” – tette hozzá a számvevőszék vezetője.

Az egészségügyi ellátórendszerben alapvető problémák vannak, amelyek miatt egyre sürgetőbb az átalakítás, mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

„Én azt gondolom, hogy az állami egészségügyi ellátóközpont már kvázi egy púp, egy teher sok esetben a kórházak vezetésében, ha megtanulunk együtt dolgozni, akkor ez jól működhet – nyugat-európai példával. Nyugat-Európában az egészségügy nagyon sok helyen regionális alapon szerveződik, regionális alapon hiszek abban, hogy megbeszélhető, nemcsak egyszerű adminisztratív, és felülirányított rendszerekkel, hanem demokratikus megállapodások alapján, hogy hogyan biztosítható leghatékonyabban az egészségügyi ellátás” – fejtette ki.

Az LMP szerint a forráshiány okozza a legnagyobb problémát az egészségügyben. A párt szóvivője szerint a a régóta ismert gondok emlegetése egy rendszerszintű változás előszelei.

„Már korábban is próbálkoztak a kancelláriarendszer bevezetésével, gazdasági gyámság alá akarták helyezni a kórházakat. Korábban a kórházak ennek ellen tudtak állni és egyébként még maga Lázár János is ellenállt ennek a kormányzati törekvésnek. Mst úgy látszik, hogy egy újabb hullámban megpróbálják bevezetni ezt a kancelláriarendszert” – mondta Kanász-Nagy Máté.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresésünkre sajtóközleményben reagált. Ebben azt írták: meg fogják vizsgálni Domokos László szavait. Hozzátették: az ÁSZ elnökének kijelentései korábban az EMMI előtt is ismertek voltak, éppen ezért kezdték már meg korábban egy intézkedési terv kidolgozását a kórházak gazdasági működésével kapcsolatban.

A Magyar Kórházszövetség rendkívüli elnökségi ülést hív össze, amelyre az Állami Számvevőszék képviselőjét is meghívják, hogy közösen tárják fel a problémákat, azt ugyanakkor hozzátették: ameddig az ÁSZ elnöke nem nevez meg konkrét kórházakat, addig nem tudnak érdemben a problémákra megoldást találni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!