2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Áruhitelekkel nagyobb kiadás lesz a karácsony

Évről évre csúcsot dönt hazánkban a lakosság év végi fogyasztása. A webáruházak térhódítása mellett változatlanul nagy keletje van a hagyományos bevásárlásoknak, illetve a túlköltekezés esetén igényelhető hiteleknek.

  • Áruhitelekkel nagyobb kiadás lesz a karácsony

Hosszú ideig csábító megoldást jelentettek egy-egy műszaki cikk vagy bútor megvásárlásánál az áruházakba kitelepült bankfiókok, ahol gyors elbírálással, a hagyományos kölcsönhöz képest pillanatok alatt hozzá lehetett jutni a kívánt termék ellenértékéhez. Azóta komoly teret hódítottak a piacon a hitelkártyák és a klasszikus személyi hitelek, és nemcsak a tartósan alacsony kamatkörnyezet, hanem az átláthatóbb kondíciók, feltételek miatt is.

Így az áruhitelek szerepe is változott; persze nem a termék jellege, hanem az elérhetősége lett más: a gyorskölcsönökre specializálódott pénzügyi intézmények mondhatni felosztották egymás között az ígéretes ügyféllelőhelyeket. A legtöbb hitelt kínáló intézményt elsőre, a teljesség igénye nélkül az Euronics háza táján lehet fellelni: például az OTP-t, a Cetelemet és a Cofidist, az Auchan-áruházakban pedig például az Oney, míg a Tescókban és a MediaMarkt-boltokban a Budapest Bank vert tábort.

 Nem feltétlenül javasolt kölcsönből ünnepelni

Fotó: Havran Zoltán

 

A lakberendezési áruházak esetében az Ikeánál és a Bauhausnál az idén a Cetelem hitelei jelenthetnek segítséget a vásárlóknak, de a francia hátterű bank pénzügyi partnere az Extreme Digitalnek is.

A decemberi vásárlási láz már az előző hónapban elkezdődött. Sőt, az októberi akciós napok óta szinte folyamatosan tart: a szezonközi leértékelések vagy a márkákhoz, bevásárlóközpontokhoz kapcsolódó, évfordulók, ünnepek apróján meghirdetett akciózások, legutóbb pedig a black friday akár soha nem látott fogyasztást eredményezhetnek 2019-ben, amelyhez karácsonyig a bronz-, ezüst- és aranyvasárnap hétvégéi is jelentősen hozzájárulnak. Ehhez sokan a hitelekben látják a megoldást.

– Bár az áruhitelek sokszor vonzóak az esetleges kamatmentesség és gyors adminisztráció miatt, ajánlatos alaposan átnézni a feltételeket, mielőtt belevágnánk a kölcsön igénylésébe – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. Mint mondta, a szóban forgó kölcsönöknél kardinális kérdés lehet a kezelési költség, valamint a termék ára.

– Az áruhitel az egyik legegyszerűbb hitelfelvételi mód, hiszen az üzletből azonnal el tudjuk hozni a terméket, ám nem biztos, hogy a legolcsóbb módon jutottunk a vágyott árucikkhez – figyelmeztet a szakember.

– Sokszor a meghirdetettnél magasabb árral találjuk szembe magunkat, vagy rövidebb futamidőre tudjuk csak igényelni a 0 százalékos hitelt. Ez utóbbi esetben még a magasabb, rendszeres törlesztőrészletet is vállalnunk kell – jegyezte meg.

Trencsán Erika tanácsa szerint az ajándékok beszerzésekor arra is érdemes figyelni, hogy a 0 százalékos kamattal hirdetett hitel nem biztos, hogy az üzlet bármely termékére vonatkozik – sokszor a boltok csak egy-egy terméktípus megvásárlásához biztosítják ezt a konstrukciót. Szintén érdemes alaposan szemügyre venni, hogy az akció 0 százalékos kamatra vagy 0 százalékos teljes hiteldíj mutatóra (thm) vonatkozik-e, ugyanis a kamatmentes termékeknél is lehet két számjegyű thm (akár 40 százalék körüli), ami elég magasnak számít. Miközben figyelemre méltó, hogy egy-egy kereskedőnél általában kevés áruhitel-konstrukció közül lehet válogatni.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!