2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Aranybánya volt a munkahely, jöttek a visszaosztott milliók + Videó

2012. április 25., szerda 13:58, frissítve: szerda 14:28

A tizenhatodrendű vádlott, O. János vallomásának ismertetésével folytatódott a Kaposvári Törvényszéken a tábornokok pere. A HM-es vesztegetési ügy egyik kulcsfiguráját kedden akarták kihallgatni, a dandártábornok azonban nem akart válaszolni a kérdésekre. A bíró ezért korábbi, a nyomozati szakaszban tett vallomását olvasta fel. O. János akkor azt állította, a honvédségi beszerzések utáni kenőpénzből az akkori szocialista miniszternek, Juhász Ferencnek is jutott, egyszer egy viszkisdobozban vittek neki 4 millió forintot.

O. János tábornok felolvasott vallomásából az derült ki, hogy 2002 és 2009 között a Honvédelmi Minisztérium néhány magas rangú és beosztású tisztjének valóságos aranybánya volt a munkahely – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A velük kapcsolatban álló cégektől százmilliókat kaptak és tettek zsebre. A nagy pénz három tábornok között oszlott el, ők adták tovább egy részét az arra érdemeseknek. Néha azt sem tudták, honnan van a pénz. 2002 és 2005 között például a minisztériumnak tolmácsolási, lektorálási és fordítási feladatokat végző cégtől 3-4 havonta 50-60 milliót kaptak vissza. Egy másik vállalkozástól ugyanennyit; erről a cégről a vallomásban nem derült ki, hogy pontosan milyen szolgáltatást nyújtott.

2005-ben O. János szerint bevették az üzletbe Fapál László akkori államtitkárt is, aki másfél éven keresztül minden befolyt összeg felére igényt tartott.

A keddi tárgyalási napon a tizedrendű vádlott elmondta: két hónapig volt előzetesben, semmit nem tudott a visszaosztásokról. Három-négy alkalommal vett át borítékot, az átvett pénzről azt gondolta, hogy felettese legálisan kapott jutalmából kapta, ezek szinte mindig magánrendezvényeken történtek. Kapott értékes ajándékokat, karórát és egy robogót, amiről azt hitte, hogy munkatársai adtak össze neki születésnapjára. Azt is mondta, hogy úgy látta, indokolatlanul ragaszkodtak a felettesei bizonyos cégekhez, de ezt nem értette és nem is volt a feladata, hogy ezt értékelje. Szerinte nem csak a vádlottak lehettek érintettek a visszaosztásokban, de erről részleteket nem mondott. Bővebben>>>

 

Az ügyet kirobbantó tábornok azt vallotta, hogy 2006-ban olyan utasítást kapott, mely szerint az esedékes választások miatt tartalékolni kell a politikai hirdetésekre, de hogy ez honnan jött, azt nem részletezte, és az sem derült ki, hogy mennyit tettek félre.

Visszaosztott pénz jött többek között a kecskeméti repülőnapon dolgozó egyik cégtől, összesen mintegy 15 millió forint, de kaptak a minisztérium toborzó road show-iból és a magyar pilóták kanadai kiképzését népszerűsítő reklámpénzekből is.

A tizenhatodrendű vádlott szerint az üzlet olyan jól ment, hogy volt olyan tiszt, aki maga reklamált, hogy miért nem kap pénzt, miközben munkatársai rendszeresen részesednek belőle.

A szerdai tárgyalásnak vége van, a tábornokok pere június közepén folytatódik Kaposváron.

Január 30-án kezdődött a tábornokper tárgyalása a Kaposvári Törvényszéken. Az eljárásban – a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkára mellett – három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy szerepel. A Magyar Nemzet korábban megírta: a vád szerint a dandártábornokok megállapodtak, hogy a honvédség beszállítóinak kifizetett közpénz egy részét visszakérik. A cégek akkor juthattak hozzá a megrendeléshez, ha az összegből visszaosztottak. A katonai vezetők bevonták az ügybe Fapál Lászlót, a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkárát is.

Forrás: Hír TV