2024. 10. 23. Szerda Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Emlékezzünk együtt! - Orbán Viktor ünnepi beszéde

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Antall József már az 1956-os forradalomban letette történelmi névjegyét

Antall József, a rendszerváltoztatás utáni első demokratikusan megválasztott miniszterelnök részt vett az 1956-os forradalomban, és a kádári megtorlás következményeként elbocsátották tanári állásából a budapesti Eötvös József Gimnáziumból.

  • Antall József már az 1956-os forradalomban letette történelmi névjegyét

Antall József az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomájával pályáját történelem szakos tanárként az Eötvös József Gimnáziumban kezdte. Milyen volt pályakezdő fiatal tanárként? Erre egykori tanítványa, Jász László így emlékezett vissza: 

Akkor elkezdődött valami szokatlan, egészen különleges a történelemórákon. A tankönyveket hordoztuk ugyan magunkkal továbbra is, de teljesen jelentőségüket vesztették. […] Nevetséges, parány piszkozattá váltak a hivatásos történelemhamisítók igyekezetének lenyomatai.

1956 őszén, még a forradalom előtt Antall József Lengyelországba látogatott az iskola küldöttségével, a lengyel–magyar barátságot szívügyének tekintette. Ennek családi előzményei is voltak, hiszen édesapja, id. Antall József a második világháború alatt lengyel menekülteket mentett meg. 

A fiatal tanár 1956-ban összehívta és részt vett a gimnáziumi diákparlament munkájában, az Eötvös József Gimnázium Forradalmi Bizottságának elnökévé választották, szervezője volt a Keresztény Ifjúsági Szövetségnek, tevékenyen részt vállalt a Független Kisgazdapárt aktiválásában. Édesapjával a Parlamentben is járt a forradalmi napokban, majd a forradalom leverése után családja adott otthont Kovács Bélának, a kisgazdapárt szellemi vezetőjének. 1957 márciusában Antall Józsefet letartóztatták, majd szabadon engedték. Az Eötvös-gimnáziumban ekkor tartotta meg utolsó óráját. Marinovich Endre visszaemlékezése szerint ekkor azt írta a táblára: A politikában és a szerelemben nincs soha és nincs mindig.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hankó Balázs: 1956 identitásunk része

Hankó Balázs: 1956 identitásunk része

Mindannyiunk életében ott van '56, formálta és formálja kultúránkat, identitásunk része, feldolgozás alatt lévő múlt és jelen egyszerre - jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter szerdán Budapesten, a tabáni 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt + videó

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt + videó

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján szerda délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!