2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Államtitkár: Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott

Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben - jelentette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A hétfői lapszámban megjelent interjúban György István azt mondta, hogy az általa felügyelt kormányhivatalok munkatársaira a szokásosnál lényegesen nagyobb teher hárult a veszélyhelyzetben, de a kollégák példásan helytálltak.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester méltatlan, parttalan vita kiprovokálásával és több tucat szakember munkájának hiteltelenítésével próbálja elterelni a figyelmet a Pesti úti idősotthon tragédiájában viselt felelősségéről.

György István rámutatott: a katasztrófavédelmi törvény felhatalmazza a polgármestert, hogy járványhelyzet idején a legtöbb ügyben döntéseket hozzon a képviselő-testület helyett. Mivel ilyesmire még nem volt példa, összeállítottak egy útmutatót, amelyben részletes válaszokat adtak a gyakran felmerülő kérdésekre. Nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy felhívják a figyelmet a szükségesség és arányosság követelményére: a rendkívüli felhatalmazást a hatékonyabb védekezés érdekében kell használni. Az önkormányzati döntések törvényességét a kormányhivatalok felügyelik, és tapasztalataik szerint az önkormányzatok többsége jól vizsgázott a rendkívüli helyzetben - jelentette ki.

Azt mondta, hogy a védekezés során a legnagyobb többletteher talán a kormányhivatali és járási hivatali népegészségügyi munkatársakra hárult, akik derekasan helytálltak. Ők végezték például a fertőzöttek kontaktkutatását és a házi karanténok elrendelését.

A Pesti úti idősotthonban végzett kormányhivatali vizsgálatok egyértelmű eredményt hoztak: napokon, sőt akár heteken keresztül nem volt napi nyolcórás orvosi jelenlét az intézményben, még akkor sem, amikor már tömeges fertőzéseket tapasztaltak. A fenntartói kötelezettségek nem teljesültek maradéktalanul - emelte ki az államtitkár. Úgy vélekedett: az ügyet a fővárosi vezetés terelte politikai síkra, "amikor a kormányhivatali vizsgálatok eredményeire politikai vádaskodással reagált".

György István arról is beszélt, hogy a kormány többféle munkahelyvédelmi támogatást is bevezetett, ezeket a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain lehet igényelni. A korlátozások enyhítésével újra felkereshetőek az ügyfélszolgálatok személyesen, de továbbra is azt javasolják, hogy aki teheti, elektronikusan nyújtsa be a kérelmeket - mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

A CPAC Hungary margójára

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatójának a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!