2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Vörös narkó 10:55

Belföld

Államtitkár: Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott

Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben - jelentette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

  • Államtitkár: Az önkormányzatok többsége jól vizsgázott

A hétfői lapszámban megjelent interjúban György István azt mondta, hogy az általa felügyelt kormányhivatalok munkatársaira a szokásosnál lényegesen nagyobb teher hárult a veszélyhelyzetben, de a kollégák példásan helytálltak.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester méltatlan, parttalan vita kiprovokálásával és több tucat szakember munkájának hiteltelenítésével próbálja elterelni a figyelmet a Pesti úti idősotthon tragédiájában viselt felelősségéről.

György István rámutatott: a katasztrófavédelmi törvény felhatalmazza a polgármestert, hogy járványhelyzet idején a legtöbb ügyben döntéseket hozzon a képviselő-testület helyett. Mivel ilyesmire még nem volt példa, összeállítottak egy útmutatót, amelyben részletes válaszokat adtak a gyakran felmerülő kérdésekre. Nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy felhívják a figyelmet a szükségesség és arányosság követelményére: a rendkívüli felhatalmazást a hatékonyabb védekezés érdekében kell használni. Az önkormányzati döntések törvényességét a kormányhivatalok felügyelik, és tapasztalataik szerint az önkormányzatok többsége jól vizsgázott a rendkívüli helyzetben - jelentette ki.

Azt mondta, hogy a védekezés során a legnagyobb többletteher talán a kormányhivatali és járási hivatali népegészségügyi munkatársakra hárult, akik derekasan helytálltak. Ők végezték például a fertőzöttek kontaktkutatását és a házi karanténok elrendelését.

A Pesti úti idősotthonban végzett kormányhivatali vizsgálatok egyértelmű eredményt hoztak: napokon, sőt akár heteken keresztül nem volt napi nyolcórás orvosi jelenlét az intézményben, még akkor sem, amikor már tömeges fertőzéseket tapasztaltak. A fenntartói kötelezettségek nem teljesültek maradéktalanul - emelte ki az államtitkár. Úgy vélekedett: az ügyet a fővárosi vezetés terelte politikai síkra, "amikor a kormányhivatali vizsgálatok eredményeire politikai vádaskodással reagált".

György István arról is beszélt, hogy a kormány többféle munkahelyvédelmi támogatást is bevezetett, ezeket a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain lehet igényelni. A korlátozások enyhítésével újra felkereshetőek az ügyfélszolgálatok személyesen, de továbbra is azt javasolják, hogy aki teheti, elektronikusan nyújtsa be a kérelmeket - mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!