2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Alkotmánybíró-jelöltek: az ellenzék bojkottálta a meghallgatást

Bojkottálták az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatását a szocialista és a jobbikos képviselők az országgyűlés igazságügyi bizottságában. A testület kormánypárti többsége támogatta a három jelölt megválasztását; Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybíróvá választásáról szerdán szavaz a parlament.

A szocialisták arra hivatkozva bojkottálták a meghallgatást, hogy egyoldalú volt a jelölés.

A három megüresedő alkotmánybírói helyre Sulyok Tamást, Varga Zs. Andrást és Czine Ágnest jelölték a kormánypártok. Sulyok Tamás Varga Zs. Andrással együtt szeptember végétől lehet az Alkotmánybíróság tagja. Utóbbit a baloldal azért támadta, mert szerintük Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként koncepciós eljárásokban vett részt. A kérdést a meghallgatáson visszautasította a jelölt. „Meggyőződésem, hogy a Polt Péter legfőbb ügyész által vezetett ügyészség nem folytatott koncepciós eljárásokat” – mondta Varga Zs. András. A harmadik jelölt, Czine Ágnes jelenleg a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője, ő novembertől lehet az Alkotmánybíróság tagja.

Az ellenzéki képviselők közül egyedül az együtt–PM-es Szabó Szabolcs jelent meg az ülésen, aki bár nem tagja a testületnek, a kormánypárti többség támogatásával szót kapott.

Szabó Szabolcs: Hogy fognak tudni elszámolni a lelkiismeretükkel, hogy egyoldalú jelöltként beállnak az Alkotmánybíróságba, és kiszolgálják ezt a rendszert? És ugye tisztában vannak azzal…
Rubovszky György: Képviselő úr, megvonom öntől a szót. Ezt a fajta hangot a bizottság nem engedi meg. És az a kérésem, hogy a jelölt se reagáljon erre. Nem egyoldalú jelölés volt, több jelölt volt, és szeretném ezt a kérdést lezárni.

A bizottság végül mindhárom jelöltet egyhangúan támogatta. Szerdán szavaz róluk a parlament, megválasztásukhoz a képviselők kétharmadának támogatása szükséges. Megbízatásuk tizenkét évre szól majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!