2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Alapjogokért Központ: az EU és a hazai bevándorláspárti erők is támadják Magyarországot

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint a Helsinki Bizottság és a hazai bevándorláspárti erők támadják Magyarországot – állítja az Alapjogokért Központ igazgatója. Szánthó Miklós szerint ezt bizonyítja az is, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az Európai Unió Bíróságához fordult a Stop Soros törvénycsomag egyik eleme miatt. A jogszabályt Brüsszelben is bírálják, a Sargentini-jelentés jövő kedden kerül az EP- képviselők elé.

  • Alapjogokért Központ: az EU és a hazai bevándorláspárti erők is támadják Magyarországot

Július 19-én kért menedékjogot a tranzitzónában egy kurd származású szíriai férfi. A bevándorlási hivatal azonban elutasította kérelmét. A döntést a Helsinki Bizottság segítségével megtámadta a bíróságon. „A bírósághoz fordulás joga minden magyar állampolgárt megillet és minden Magyarországon lévő embert és minden Magyarországon működő szervezetet. A bíróság pedig az előadott bizonyítékok alapján úgy látta, hogy megalapozott annak a lehetősége, hogy a magyar jogi szabályozás ellentétben áll az uniós jogi szabályozással” – mondta Zádori Zsolt, a szervezet szóvivője.

A bíró ezért előzetes döntést kért az Európai unió bíróságától, holott Zádori Zsolt szerint megtehette volna, hogy az uniós jog alapján döntést hoz.

„Itt nem pusztán a menekültügyi vagy migrációs szabályozásról van szó magáról, hanem egy nagyon-nagyon komoly szuverenitás kérdésről is” - az Alapjogokért központ igazgatója szerint a probléma azzal van, hogy a szír férfi annak ellenére Magyarországon kért menekültstátuszt, hogy nem ez volt az első biztonságos ország ahová belépett, márpedig a nyáron az alaptörvény részévé vált ez a feltétel.

„Tehát, hogyha az unió a magyar bíróság indítványa nyomán ezt a menekültügyi szabályozást kifogásolja, kritizálja, akkor egyben viszont szembe megy a magyar alaptörvény rendelkezésével is, és itt merül fel az a kérdés, hogy egy uniós bíróság az leronthatja-e egy tagállami alaptörvénynek a rendelkezését” – fogalmazott Szánthó Miklós.

A kormány a Stop Soros törvénycsomag révén adóval sújtaná a bevándorlást segítő szervezeteket. A sajtóban megjelent, hogy a közteher megfizetését a Migration Aid párttá alakulással kerülné meg, de a formáció operatív igazgatója, Siewert András ezt cáfolta.

- Alapítvány párttá nem alakulhat Magyarországon, kizárólag magánszemélyek alapíthatnak pártot, vagy ha már van egy egyesület, akkor az. Más jogi személyiség Magyarországon nem alakulhat párttá.

- Világos, de akkor az igaz, hogy nem civil szervezetként, hanem pártként folytatnák…

- Nem, a Migration Aid ugyanúgy meg fog maradni. Néhányan a Migration Aidből, mondjuk a hat vezetőből kettő, és néhány önkéntes döntött úgy, hogy nyitnak egy párhuzamos szálat.

A Stop Soros törvénycsomagot Brüsszelben is bírálják, az egyik EP-képviselőről, Judit Sargentini-ről elnevezett jelentésben is szerepel a kritika. A dokumentum jövő kedden kerül a képviselők elé.

„Teljesen világosan látszik, hogy az Európai Parlamentben ülő bevándorláspárti képviselők azért akarják elítélni Magyarországot, mert a magyar emberek már határozottan és világosan többször úgy döntöttek, hogy a bevándorlókat a magyar határnál meg kell állítani” – vélekedett a fideszes Kocsis Máté.

Közben a holland képviselőnő magyar és külföldi civil szervezetek képviselőivel egyezettet Brüsszelben a magyar jogállamiság helyzetéről, a találkozón a magyar Helsinki Bizottság képviselője is részt vett.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!