2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Aki egyszer átéli az életében, könnyen ott ragad

Ma van az önkéntesség világnapja. Karácsony környékén sokan támogatnak jó ügyeket, vannak viszont, akik egész évben önkéntes munkát végeznek.

  • Aki egyszer átéli az életében, könnyen ott ragad

Készülnek a mézeskalács szívek a Szent István-bazilika előtti karácsonyi vásárban. Adományért cserébe ugyanis ilyen szíveket ajándékoznak, amelyeket folyamatosan sütnek az önkéntesek.

„Aki egyszer átéli, hogy milyen érzés részévé válni a segítségnyújtásnak, hogy a szabadidejét valami tényleg jó, tényleg hasznos dologra használja, az itt ragad nálunk, mert ez egy jó élmény, egy jó közösség, egy jó cél. Úgyhogy vannak olyanok, akik csak ilyenkor, karácsonykor beállnak ide a mézeskalács sütödébe díszíteni és aztán itt maradnak és év közben is bekapcsolódnak” – mondta Gáncs Kristóf, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

December 5. az önkéntesség nemzetközi napja, a világnap alkalmából a segélyszervezet kitüntette többek között Iain Lindsay Nagy-Britannia budapesti nagykövetét is, aki szintén beállt mézeskalácsot díszíteni.

A III. kerületben pedig az egész évben önkénteskedő Máltai Szeretetszolgálat adta át a felújított Befogadás Házát, amely bajba jutott családok átmeneti otthonaként szolgál. „800 méteren újult meg az egész épület. Nyílászáró cserére került sor, víz és fűtés korszerűsítésre. Ehhez a III. kerületi önkormányzat 30 millió forint támogatást adott. Itt nagyjából 10 lakóegység van és nagyjából 38 férőhely, ami nagyon nagy segítség a III. kerület életében” – foglalta össze Bús Balázs, Óbuda polgármestere.

Bár decemberben önkénteskednek a legtöbben, egész évben szükség van a segítségre. Az érettségi egyik feltétele már évek óta az 50 óra elvégzett közösségi szolgálati munka. „Azt szeretnénk, hogyha a gyerekeknek a szociális érzékük fejlődne, hogyha nyitottak lennének dolgok felé, megismernének más területet, más intézményeket, tudnának megismerni és a tapasztalataikat hasznosítani” – nyilatkozta Pappné Vasas Mária, a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium iskolatitkára.

A tapasztalatok azt mutatják: diákok általában élvezik a közösségi munkát és hasznosnak gondolják. Sokan óvodákba mennek segíteni.

„Körülbelül 60 órát teljesítettem, tehát ugye 5,0 amit meg kell csinálni, úgyhogy az már megvan. Sokszor voltam óvodában ott, ahol lakom, játszottam a gyerekekkel, hajtogattunk, nagyon sok mesét olvastunk nekik. Illetve connect mentor programban is önkénteskedek, diák koordinátorként veszek részt. Ami még nagyon fontos nekem, hogy én óvónő szeretnék lenni, úgyhogy ez agyon sokat segített az én fejlődésemben” – fogalmazott a Deák Ferenc Gimnázium egyik diákja.

A tanárok általában azt tanácsolják, inkább a középfokú tanulmányok elején teljesítsék a kötelező 50 órát, hogy ne érettségi felkészüléskor kelljen megcsinálniuk. Vannak iskolák, ahol az adott évben legtöbb órát ledolgozott diák kitüntetésben részesül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!