2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Akadoznak a baloldali tárgyalások

2014. július 29., kedd 07:35, frissítve: kedd 11:59

Nem haladtak a tárgyalások a baloldali pártok között az őszi önkormányzati választások előtt. A budapesti szocialisták alelnöke a Hír TV-nek azt mondta: a jelöltek 80 százaléka már megvan a kerületekben, a többiekről pedig a következő egy-két hétben fognak dönteni. A győri MSZP ezekben a napokban megkezdte az egyeztetést a baloldali pártokkal az önkormányzati választásokról. A képviselőjelöltek mandátumainak elosztásáról még nem született döntés Győrben, de több MSZP-s politikus teljes összefogást szorgalmaz.

A Heti Válasz múlt héten írt arról, hogy a Gyurcsány-párt több megyében is átlépésre buzdító ajánlatokkal bombázza az MSZP-seket. A párt győri irodavezetője tagadta a toborzást. Szerinte olyanok léptek be nemrég a DK-ba, akik korábban nem politizáltak. „A DK a városban a második legnagyobb ellenzéki párt, nekünk több mint kétszáz tagunk van, úgyhogy nincsen szükségünk arra, hogy bármelyik pártból átcsábítsunk tagokat” – mondta Glázer Tímea.

A kaposvári szocialisták nem hallottak még a Gyurcsány-párt akciójáról. „Korábban én is olvastam egy országos hírportálon ezt a hírt. Utánanéztem, és kiderült, hogy itt, Kaposváron semmi nyomát nem találni, de úgy tudom, hogy Somogy megyében sem. Sőt el kell mondanom, hogy a választások óta több belépőnk van az MSZP kaposvári, illetve Somogy megyei szervezetébe, mint kilépő” – közölte Pintér Attila, az MSZP kaposvári szervezetének elnöke.

Kerestük a DK helyi elnökét, Kolber Istvánt is, de ő nem akart nyilatkozni. A fővárosban is egymást győzködik az ellenzéki pártok, az összefogás azonban akadozik az őszi önkormányzati választások előtt. Józsa István, a szocialisták budapesti alelnöke szerint nincsenek késésben a megállapodással, azt állítja: már csak néhány kerületben nem tudtak megegyezni. „Vannak közös jelöltek, én nem akarok számarányokat mondani, de szerintem a fővárosi körzetek 80 százalékában már kialakult, a maradék 20 százalékban pedig a következő egy-két hétben meglesz a végleges jelölt” – mondta a szocialisták budapesti alelnöke.


A következő tárgyalásra ennek érdekében új ajánlattal készül az MSZP delegációja. Trippon Norbert, a párt budapesti ügyvezető alelnöke a Hír TV-nek azt mondta, az Alkotmánybíróság döntése után sem vetődött fel, hogy bojkottálják a választást. „Erkölcsi kötelessége egy demokratikus politikai erőnek, a szavazókkal és az egész társadalommal szemben, hogy a választásokon el kell indulni, és akármilyenek a feltételek, ha jobbak vagyunk, akkor meg kell nyerni” – közölte Trippon Norbert. Hozzátette: több demokratikus erővel is folytatnak tárgyalást. A politikus azt is megerősítette, hogy az MSZP számára Bajnai Gordon és Karácsony Gergely is elfogadható főpolgármester-jelölt lenne.

Forrás: Hír TV