2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Adventus Domini: az Úr eljövetele

Adventnek a karácsonyt megelőző négy hetet, Jézus eljövetelére való készülődést, a várakozást, a remény időszakát nevezik. A Karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep teológiailag a húsvét ünnepe után, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek.

  • Adventus Domini: az Úr eljövetele

A negyedik gyertya is ég az Adventi koszorún, a karácsony előtti utolsó vasárnapon. Advent az eljövetel, a várakozás és reménykedés ideje, a Karácsonyra való előkészület időszaka. A katolikus hagyományokon szerint a koszorún 3 gyertya színe lila, egy pedig rózsaszín. A lila a bűnbánat, a megtérés színe, míg a rózsaszín az örömé. Utóbbit a harmadik vasárnapon kell meggyújtani. Advent utolsó vasárnapján pedig már mind a négy gyertya ég.

Növekszik a fény. Nagyon közel van már karácsony. A karácsonyfák fénye az elnyomja az adventi koszorú fényét. A gyertyák fénye, ami a hitünket fejezi ki a meghittséget is jelképezi ugye, mindig a legmeghittebb kapcsolatainkban gyújtunk gyertyát ez egy eseményt jelent, teret nyit számunkra a találkozásra– mondta el advent jelentését Horváth Árpád jezsuita atya a HírTV-nek. 

Készül a családi fotó az Adventi vásárban. Az időjárás nem, de a forralt bor illata az ünnepet idézi. Vasárnap kora délután szinte megtelt Óbuda történelmi főtere. A szervezők szerint az ilyen karácsonyi vásárok összehozzák az embereket.

Az ünnep várás időszakában az emberek ide kijönnek, találkoznak. Családok, barátok együtt töltik az időt jó hangulatban. Tehát gyakorlatilag én azt hiszem, hogy ennek a vásárnak a szerethetősége abban áll, hogy nagyon kedves, családias, jó hangulatú– véli  Ráboczki Zsuzsa, az Advent Óbudán rendezvény szervezője. 

Zétény szüleivel és testvérével jött el a vásárra. Ő már nagyon várja az ünnepet, bár kicsit szomorú, hogy idén nem volt adventi koszorújuk.

Igazából nekünk nincs koszorúnk otthon – idén nem vettük – de ha lett volna, akkor biztos meggyújtottuk volna– nyilatkozta híradónknak Lakatos Gégény Zétény. A legtöbben már szinte már minden ajándékot beszereztek. Sokak, így Pál Zsolt is, már a karácsonyfát is felállították. Karácsonyfát már fölállítottuk, ajándékokat becsomagoltuk igazából nagyjából a végére értünk még a mai nap kijöttünk körülnézni, de igazából végére értünk

Advent utolsó napja december 24. lesz, ami még nem karácsony. Ennek megfelelően a régebbi egyház fegyelemben az még böjti nap volt, így a nap hagyományos ételei, mint például a hal is böjtösek. A sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mely a Jézus Krisztus születését ünneplő éjszakai misével ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!