2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

Adventus Domini: az Úr eljövetele

Hír TV

2018. december 23., vasárnap 18:49, frissítve: vasárnap 19:43

Adventnek a karácsonyt megelőző négy hetet, Jézus eljövetelére való készülődést, a várakozást, a remény időszakát nevezik. A Karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep teológiailag a húsvét ünnepe után, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek.

A negyedik gyertya is ég az Adventi koszorún, a karácsony előtti utolsó vasárnapon. Advent az eljövetel, a várakozás és reménykedés ideje, a Karácsonyra való előkészület időszaka. A katolikus hagyományokon szerint a koszorún 3 gyertya színe lila, egy pedig rózsaszín. A lila a bűnbánat, a megtérés színe, míg a rózsaszín az örömé. Utóbbit a harmadik vasárnapon kell meggyújtani. Advent utolsó vasárnapján pedig már mind a négy gyertya ég.

Növekszik a fény. Nagyon közel van már karácsony. A karácsonyfák fénye az elnyomja az adventi koszorú fényét. A gyertyák fénye, ami a hitünket fejezi ki a meghittséget is jelképezi ugye, mindig a legmeghittebb kapcsolatainkban gyújtunk gyertyát ez egy eseményt jelent, teret nyit számunkra a találkozásra– mondta el advent jelentését Horváth Árpád jezsuita atya a HírTV-nek. 

Készül a családi fotó az Adventi vásárban. Az időjárás nem, de a forralt bor illata az ünnepet idézi. Vasárnap kora délután szinte megtelt Óbuda történelmi főtere. A szervezők szerint az ilyen karácsonyi vásárok összehozzák az embereket.

Az ünnep várás időszakában az emberek ide kijönnek, találkoznak. Családok, barátok együtt töltik az időt jó hangulatban. Tehát gyakorlatilag én azt hiszem, hogy ennek a vásárnak a szerethetősége abban áll, hogy nagyon kedves, családias, jó hangulatú– véli  Ráboczki Zsuzsa, az Advent Óbudán rendezvény szervezője. 

Zétény szüleivel és testvérével jött el a vásárra. Ő már nagyon várja az ünnepet, bár kicsit szomorú, hogy idén nem volt adventi koszorújuk.

Igazából nekünk nincs koszorúnk otthon – idén nem vettük – de ha lett volna, akkor biztos meggyújtottuk volna– nyilatkozta híradónknak Lakatos Gégény Zétény. A legtöbben már szinte már minden ajándékot beszereztek. Sokak, így Pál Zsolt is, már a karácsonyfát is felállították. Karácsonyfát már fölállítottuk, ajándékokat becsomagoltuk igazából nagyjából a végére értünk még a mai nap kijöttünk körülnézni, de igazából végére értünk

Advent utolsó napja december 24. lesz, ami még nem karácsony. Ennek megfelelően a régebbi egyház fegyelemben az még böjti nap volt, így a nap hagyományos ételei, mint például a hal is böjtösek. A sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mely a Jézus Krisztus születését ünneplő éjszakai misével ér véget.