2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Adócsökkentés: Több megoldás közül is választhat a kormány

Szja-mérséklés, céges adócsökkentés, kiscégek adóügyi támogatása, iparűzési adó szabályainak átalakítása – szakértői, ellenőrzői és érdekképviseleti nyilatkozatok szerint leginkább ezeket a közterheket elemezheti a kormányzat, ha érezhető és hatásos adócsökkentést szeretne bevezetni a válság idején. A politikai akarat a jelek szerint megvan.

  • Adócsökkentés: Több megoldás közül is választhat a kormány

Adócsökkentésekkel és más lépésekkel lökné be újra a kormány a gazdaságot – erről beszélt a múlt héten a miniszterelnök a közrádióban. Orbán Viktor szerint a vállalkozásokat olyan helyzetbe kell hozni, hogy megtarthassák a munkaerőt és fejleszthessenek, új embereket vehessenek fel. – Mindenképpen kell adócsökkentés, különben nem lesz munkahely – fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: ezért elkötelezett az iránt, hogy jövőre érezhető mértékű adócsökkentés legyen, mely terhéből, ha kell, az államnak és az önkormányzatoknak is részt kell vállalniuk.

Adódik a kérdés: milyen köztehermérséklés jöhet szóba most, a járvány időszakában. – A kormányzat mozgásterét alapvetően meghatározza a világjárvány nyomában megjelenő gazdasági visszaesés és az, hogy nem tudhatjuk, meddig tart a pandémia – mondta a Magyar Nemzetnek a PwC Magyarország vezérigazgatója. – A kormányoknak ugyanis – folytatta Lőcsei Tamás – pénzre van szükségük a közszolgáltatások garantálásához és a válság hatásainak enyhítéséhez, ezért alaposan meg kell gondolniuk, milyen élénkítő megoldásokról, köztehercsökkentésekről születhetnek döntések. A szakember szerint a mostani viszonyok között idehaza jó megoldás lehet a kis- és közepes vállalkozások adóügyi támogatása, szó szerint létkérdés lehet ennek a szektornak a talpon maradása.

 
Lőcsei Tamás: A kis- és közepes vállalkozások adóügyi támogatása szó szerint létkérdés lehet Fotó: Mirkó István
 

 

Felmerülhetnek még célzott, egyes ágazatokat segítő megoldások – tipikusan ilyen a házhoz szállított ételek áfájának csökkentése. A vezérigazgató szerint ezek mellett a munka közterheinek – ilyen például a személyi jövedelemadó és a vállalkozások által fizetett szociális hozzájárulási adó – további csökkentése is szakmailag megalapozott döntés lehet. – Bármilyen adóügyi megoldás is szülessen, a szabályok kialakításakor szem előtt kell tartani, hogy az állam és az önkormányzatok finanszírozása stabil maradjon, s az adóügyi egyensúly ne billenjen meg – vélekedett Lőcsei Tamás.

A lap kikérte a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adócsoport-vezetőjének véleményét is. Kántor Balázs a helyi iparűzési adóval kezdte, megemlítve, hogy ez az adótípus adminisztratív szempontból és anyagilag is jelentős megterhelést jelent a vállalkozásoknak, s még az az eset is előfordulhat, hogy veszteséges vállalkozásnak is adót kell fizetnie. Így a szakember szerint indokolt lehet az adónem szabályainak módosítása.

 
Sok cégnél égető helyzet, de az adócsökkentés segíthet. fotó: Heves Megyei Hírlap
 

 

A jelentősebb adók közül Kántor Balázs is kiemelte a munka közterheit. Úgy véli, ezen a területen volna még tennivaló. Mint fogalmazott: dacára az elmúlt évek adócsökkentéseinek, szükség lenne a munkabér jellegű jövedelmek adóztatásának további csökkentésére.

A szakmai elképzelések sorába illeszthető az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének véleménye is. Domokos László – a Magyar Nemzetnek nyilatkozva – ősszel arról beszélt, hogy mielőbb egy számjegyűre, vagyis tíz százalék alá kellene csökkenteni a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát. Ez nagyjából ezermilliárd forintos mérséklés volna, amit az elnök szerint egy, legfeljebb két lépcsőben végre is kellene hajtani. Az ÁSZ vezetője szerint a markáns program már a jövő évben elkezdődhetne.

A legfontosabb megszólalás ez ügyben kétségkívül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéé, aki a miniszterelnök felkérésére fogalmazott meg javaslatokat. Parragh ­László a hónap elején azt indítványozta a kormánynál, hogy a kis- és közepes vállalkozások helyzetének javításáért e vállalkozásokat mentesítse az iparűzési adó alól és csökkentse a társasági nyereségadót. Az elnök éppen a Magyar Nemzetnek nyilatkozva a napokban mindezt azzal egészítette ki, hogy a kamara a mikro-, a kis- és a középvállalkozói szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot 2020-ra és 2021-re, mégpedig ágazattól és árbevételtől függetlenül. Emellett indítványozzák az önkormányzati hatáskörbe tartozó többi adónem befagyasztását is.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!