2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Áder: Nem mindegy, milyen környezetet hagyunk gyermekeinkre

,

2015. január 5., hétfő 12:53, frissítve: hétfő 14:59

Új igazgatósággal bővült a Köztársasági Elnöki Hivatal – ezt Áder János jelentette be sajtónyilatkozatában. A Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság a jövőben a klímaváltozás gazdasági, társadalmi hatásainak kezelésével foglalkozik.

Szinte megtelt az újságírókkal a Sándor-palota díszterme. A Köztársasági Elnöki Hivatal meghívójában mindössze annyit közölt: Áder János sajtónyilatkozatot tesz, de azt nem árulták el, hogy milyen témában. Az államfő azt jelentette be, hogy a hivatala új szervezeti egységgel bővült. Ez év elejével létrehozták a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságát.

„Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetet hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra” – fogalmazott a köztársasági elnök a sajtótájékoztatón. Áder János az új szervezet felállítását azzal indokolta, hogy a környezeti fenntarthatóság ügye mindenkit érint, amelyre a világ más országaival együtt megoldásokat kell keresni, ez pártokon és ciklusokon túlmutató feladat. A rövid távú cél pedig a kiotói egyezmény után egy új megállapodás megkötése a klímaváltozás megfékezéséről év végén Párizsban.

„A kiotói megállapodásnak a határideje lejár, az is világos, hogy ezt abban a formájában és abban a körben, ahogy megkötöttük, folytatni nem lehet. Szélesebb bázisú, több országot érintő megállapodásra van szükség. Azoknak az országoknak a bevonására is, amelyek korábban a kiotóit vagy nem írták alá, vagy eleve mentesültek a megállapodás aláírása alól” – emelte ki Áder János.

Az új igazgatóságot Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövet vezeti.

„A tárgyalási folyamat, amelyre elnök úr célzott, kijelölte azokat a legfontosabb célokat, amelyekről a világ országai úgy gondolják, hogy az elkövetkező tizenöt évben követnünk kell annak érdekében, hogy fenntartható maradjon a környezeti gazdasági és társadalmi állapotunk, és amelyek végül konszenzusos megállapodásra vezethetnek” – fogalmazott a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság vezetője.

A jövőben az új szervezeti egység készíti elő a háttéranyagokat az államfő tárgyalásaihoz, illetve együttműködik majd a hazai és külföldi szervezetekkel. Az igazgatóság költségvetése egyelőre nem található a hivatal honlapján.

Forrás: Hír TV